Zdecydowanie najzdrowsza jest wędlina, która została przygotowana z mięsa ekologicznego. Właśnie dlatego, jeśli tylko masz możliwość zakupu takiego produktu, skorzystaj z okazji. W innym wypadku przed wyborem konkretnego mięsa warto dokładnie sprawdzić jego pochodzenie. Domowa szynka z kurczaka jest nie tylko zdrowsza, lecz także tańsza i zdecydowanie wyższej jakości niż produkt z marketu. Dodatkowo, takie mięso można przyprawić w dowolny sposób, dodając ulubione składniki swojej rodziny.
Szynka z kurczaka: lista potrzebnych składników
Szynka z piersi kurczaka to bardzo popularna wędlina, ponieważ ma doskonały smak, jest delikatna i stosunkowo niskokaloryczna. Do przygotowania domowej wędliny z kurczaka potrzebujesz następujących składników:
- pierś z kurczaka,
- łyżeczka czosnku,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
- łyżeczka majeranku,
- pieprz i sól,
- rękaw do pieczenia,
- folia spożywcza,
- folia aluminiowa.
Do przygotowania tej drobiowej wędliny potrzebny jest także odpowiedni sprzęt AGD, czyli płyta grzejna. Domową szynkę z kurczaka można zrobić w specjalnym szynkowarze lub wykorzystać duży garnek z pokrywką.
Przepis na domową szynkę z kurczaka
- Oczyść pierś z kurczaka z tłuszczu oraz żyłek.
- Wymieszaj przyprawy – do miseczki wsyp dwie łyżeczki papryki, czubatą łyżeczkę czosnku, pół łyżeczki soli i pieprzu, a także płaską łyżeczkę majeranku oraz przyprawę do mięs. Połącz je dokładnie, aby nie pojawiły się żadne grudki.
- Rozwiń folię spożywczą i połóż na niej pierś z kurczaka.
- Posyp mięso przyprawami i natrzyj pierś, aby można było wyczuć intensywny aromat. Postaraj się obsypać kawałki kurczaka z obu stron.
- Filet zawiń bardzo dokładnie w folię, ściśnij wszystko, żeby później do mięsa nie dostała się woda.
- Włóż pierś w rękaw do pieczenia, zawiń, a następnie zepnij końce specjalnymi spinaczami lub sznurkiem.
- Wsadź mięso do szynkowaru lub do garnka z wodą.
- Gotuj przez około 30 minut, a następnie otwórz pokrywę i gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij szynkę z rękawa i z folii, a następnie wystudź ją.
- Po kilkudziesięciu minutach zawiń ponownie mięso w folię (tym razem w aluminiową), a następnie włóż ją do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
- Po wyjęciu z lodówki wędlinę można pokroić i podawać z chlebem, bułkami lub innymi dodatkami.
Domowa szynka z fileta kurczaka nie tylko ma wspaniały smak i zapach, lecz także jest zdrowsza niż wędlina ze sklepu. Warto wiedzieć, że szynka z supermarketu zawiera fosforany, wodę i solankę, a czasami też glutaminian sodu i inne konserwanty lub barwniki. Wędlina przygotowywana w domu jest pozbawiona tych wszystkich substancji, a przy tym jest przyprawiona w ulubiony sposób domowników. Nie oznacza to jednak, że domowe jedzenie zawsze będzie zdrowe. Aby takie było, musimy kupić świeże, ekologiczne mięso, a także użyć odpowiednich przypraw. Mięso do domowej szynki najlepiej kupić w sklepie z biożywnością lub zdać się na lokalnych hodowców. Jeśli nie masz dostępu do takich sklepów, możesz sprawdzić ofertę niektórych supermarketów. Zdarza się, że w dużych sieciach są specjalne działy z mięsem ekologicznym. Przygotowując domową szynkę z kurczaka, należy także zwrócić uwagę na to, aby nie trzymać jej za długo w lodówce, ponieważ taka wędlina ma dużo krótszy termin przydatności niż mięso z supermarketu (ze względu na brak substancji konserwujących).