Pyszny przepis na domową szynkę z kurczaka

29-01-2020

Wędlina ze sklepów ma zwykle dużo konserwantów, a także dodatków, które mogą powodować alergie. Z tego powodu lepiej przygotować smaczną i soczystą domową szynkę z kurczaka, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Pyszny przepis na domową szynkę z kurczaka

Zdecydowanie najzdrowsza jest wędlina, która została przygotowana z mięsa ekologicznego. Właśnie dlatego, jeśli tylko masz możliwość zakupu takiego produktu, skorzystaj z okazji. W innym wypadku przed wyborem konkretnego mięsa warto dokładnie sprawdzić jego pochodzenie. Domowa szynka z kurczaka jest nie tylko zdrowsza, lecz także tańsza i zdecydowanie wyższej jakości niż produkt z marketu. Dodatkowo, takie mięso można przyprawić w dowolny sposób, dodając ulubione składniki swojej rodziny.

Szynka z kurczaka: lista potrzebnych składników

Szynka z piersi kurczaka to bardzo popularna wędlina, ponieważ ma doskonały smak, jest delikatna i stosunkowo niskokaloryczna. Do przygotowania domowej wędliny z kurczaka potrzebujesz następujących składników:

  • pierś z kurczaka,
  • łyżeczka czosnku,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
  • łyżeczka majeranku,
  • pieprz i sól,
  • rękaw do pieczenia, 
  • folia spożywcza,
  • folia aluminiowa.

Do przygotowania tej drobiowej wędliny potrzebny jest także odpowiedni sprzęt AGD, czyli płyta grzejna. Domową szynkę z kurczaka można zrobić w specjalnym szynkowarze lub wykorzystać duży garnek z pokrywką.

Przepis na domową szynkę z kurczaka

  1. Oczyść pierś z kurczaka z tłuszczu oraz żyłek.
  2. Wymieszaj przyprawy – do miseczki wsyp dwie łyżeczki papryki, czubatą łyżeczkę czosnku, pół łyżeczki soli i pieprzu, a także płaską łyżeczkę majeranku oraz przyprawę do mięs. Połącz je dokładnie, aby nie pojawiły się żadne grudki. 
  3. Rozwiń folię spożywczą i połóż na niej pierś z kurczaka. 
  4. Posyp mięso przyprawami i natrzyj pierś, aby można było wyczuć intensywny aromat. Postaraj się obsypać kawałki kurczaka z obu stron. 
  5. Filet zawiń bardzo dokładnie w folię, ściśnij wszystko, żeby później do mięsa nie dostała się woda. 
  6. Włóż pierś w rękaw do pieczenia, zawiń, a następnie zepnij końce specjalnymi spinaczami lub sznurkiem. 
  7. Wsadź mięso do szynkowaru lub do garnka z wodą. 
  8. Gotuj przez około 30 minut, a następnie otwórz pokrywę i gotuj jeszcze przez 20 minut. 
  9. Po upływie tego czasu wyjmij szynkę z rękawa i z folii, a następnie wystudź ją. 
  10. Po kilkudziesięciu minutach zawiń ponownie mięso w folię (tym razem w aluminiową), a następnie włóż ją do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). 
  11. Po wyjęciu z lodówki wędlinę można pokroić i podawać z chlebem, bułkami lub innymi dodatkami. 

Domowa szynka z fileta kurczaka nie tylko ma wspaniały smak i zapach, lecz także jest zdrowsza niż wędlina ze sklepu. Warto wiedzieć, że szynka z supermarketu zawiera fosforany, wodę i solankę, a czasami też glutaminian sodu i inne konserwanty lub barwniki. Wędlina przygotowywana w domu jest pozbawiona tych wszystkich substancji, a przy tym jest przyprawiona w ulubiony sposób domowników. Nie oznacza to jednak, że domowe jedzenie zawsze będzie zdrowe. Aby takie było, musimy kupić świeże, ekologiczne mięso, a także użyć odpowiednich przypraw. Mięso do domowej szynki najlepiej kupić w sklepie z biożywnością lub zdać się na lokalnych hodowców. Jeśli nie masz dostępu do takich sklepów, możesz sprawdzić ofertę niektórych supermarketów. Zdarza się, że w dużych sieciach są specjalne działy z mięsem ekologicznym. Przygotowując domową szynkę z kurczaka, należy także zwrócić uwagę na to, aby nie trzymać jej za długo w lodówce, ponieważ taka wędlina ma dużo krótszy termin przydatności niż mięso z supermarketu (ze względu na brak substancji konserwujących). 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty