Ryba zapiekana w piekarniku – przepis i wskazówki

12-12-2019

Ryba zapiekana w piekarniku może być świetnym pomysłem na danie na rodzinny obiad, kolację we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Taka potrawa jest dosyć prosta w przygotowaniu, chociaż kluczowe znaczenie ma dobra jakość składników i świetny piekarnik.

Ryba zapiekana w piekarniku – przepis i wskazówki

Decydując się na przygotowanie ryby pieczonej w piekarniku, warto zastanowić się nad dodatkami, np. sosem, ziemniakami lub innymi warzywami. Dzięki temu można stworzyć całe danie, korzystając tylko z piekarnika. Przygotowanie ryby pieczonej w piekarniku z warzywami jest dużo prostsze niż smażenie na patelni, ponieważ znika potrzeba ciągłego pilnowania stanu ryby.

Ryba pieczona w piekarniku z warzywami: potrzebne składniki

Ryba zapiekana w piekarniku z warzywami i sosem to zdrowy, pożywny pomysł na obiad lub kolację. W celu przygotowania takiego dania warto zdecydować się na zakup jak najlepszych składników, zwłaszcza dobrej jakości ryby. Duże znaczenie ma także odpowiedni piekarnik z różnorodnymi funkcjami i gotowymi programami, dzięki którym nie trzeba samodzielnie ustawiać parametrów do pieczenia ryby – wystarczy wybrać jedno z ustawień. Do przygotowania ryby pieczonej w piekarniku z warzywami na obiad dla całej rodziny potrzebne będą następujące składniki: 

  • 5 filetów ryby (np. dorsza, mintaja lub innej, zależnie od upodobań),
  • pokrojone warzywa, np. fasolka, ziemniaki, szpinak, marchewka,
  • masło,
  • połówka cytryny,
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu i papryki, 
  • świeże zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn.

Można dodatkowo przygotować do ryby sos śmietanowy. Potrzebne do tego będą: 200 ml śmietany 18%, przyprawy (sól, pieprz, papryka), ¼ szklanki wody. 

Ryba pieczona w piekarniku: przepis

Pierwszym krokiem w przygotowaniu ryby pieczonej w piekarniku z warzywami jest umycie i osuszenie filetów, a następnie ułożenie ich w naczyniu żaroodpornym. Następnie należy przyprawić rybę z obu stron, lekko natrzeć ją solą i pieprzem, a także skropić cytryną. Na filetach powinno się położyć kawałki masła, a wokół ryb położyć warzywa. Potrawę trzeba włożyć do piekarnika na około 20–30 minut, po upływie tego czasu warto sprawdzić stan ryby oraz warzyw. W trakcie pieczenia można przygotować sos, czyli połączyć śmietanę, wodę i przyprawy, a po około 20 minutach zalać nim rybę. Tak przygotowane danie podaje się w naczyniu żaroodpornym albo wykłada na duży talerz. Pieczenie ryby w piekarniku bez folii to bardzo wygodny sposób na zrobienie filetów. Można również upiec ją w rękawie – wszystko zależy od własnych preferencji oraz umiejętności danej osoby. W przypadku pieczenia ryby w całości lepiej przyprawić ją, skropić cytryną, a następnie owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na około 25 minut. Warto pamiętać, że smak dania zależy przede wszystkim od jakości samego mięsa. Istotne znaczenie ma także dobry piekarnik, który pozwala na szybkie i sprawne przygotowanie posiłku. Wiele osób decyduje się na zakup piekarnika parowego – dzięki temu urządzeniu łatwiej jest przygotować pyszne i zdrowe potrawy. Gotowe programy parowe, przygotowane przez profesjonalnych kucharzy, ułatwiają pieczenie i tworzenie smacznych dań. Piekarniki te zostały dodatkowo wyposażone w systemy SoftSteam oraz FullSteam, wiele modeli ma też funkcję BakingPro System®, umożliwiającą szybki nagrzew i równomierne pieczenie. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty