Sałatki dietetyczne – dlaczego warto je jeść? Jaki sprzęt ułatwi ich przygotowanie?

05-11-2019

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymać właściwą masę ciała i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Do swojego jadłospisu warto przede wszystkim włączyć lekkie, dietetyczne sałatki. Pozwalają one na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Sałatki dietetyczne – dlaczego warto je jeść? Jaki sprzęt ułatwi ich przygotowanie?

Surówki i sałatki dietetyczne dobrze smakują i można je przygotowywać na wiele sposobów. Dzięki temu nigdy się nie znudzą. W zależności od sposobu podania i dodatków można je serwować jako dodatek do codziennych obiadów, samodzielne danie, a nawet element świątecznej kolacji. Dlaczego jeszcze warto jeść sałatki? Jak można wykorzystać małe AGD do przygotowywania sałatek?

Dlaczego warto jeść sałatki?

Pyszne sałatki dietetyczne to nie tylko bogactwo smaku i aromatu. Są to przede wszystkim zdrowe, lekkie i sycące dania, które dostarczają organizmowi wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Jeśli dodatkiem do sałatki jest dressing przygotowany na bazie oliwy lub oleju (np. lnianego, z pestek dyni czy sezamowego), witaminy są lepiej przyswajane. Co więcej, dobrze opracowana receptura sałatki pozwoli przygotować w pełni wartościowe danie, dostarczające naszemu organizmowi odpowiednią ilość energii. Przykładowo, dodając do ulubionych składników makaron, pierś z kurczaka oraz pestki dyni czy słonecznika, otrzymamy pyszną sałatkę, która może stanowić pełny obiad. Zaletą tego typu dań jest to, że przy ich komponowaniu można dowolnie eksperymentować – jednego dnia użyć ryżu, innego kaszy, a zamiast kurczaka dodać np. odrobinę łososia.

Przy przygotowywaniu sałatek można inspirować się dosłownie wszystkim ‒ chociażby ulubionymi kolorami i przygotować np. zielone sałatki dietetyczne.

Sałatki dietetyczne – jaki sprzęt kuchenny ułatwi ich przygotowanie?

Sałatki dietetyczne przygotowuje się bardzo szybko. W najprostszym wariancie wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, okrasić je odrobiną oliwy i lekko wymieszać. Chcąc przygotować smaczne i zdrowe danie, można polać sałatkę różnymi sosami. W ich przygotowaniu pomocny może być blender ręczny. Decydując się na takie urządzenie, warto wybrać takie, które ma kilka końcówek. Przy pomocy końcówki do ubijania piany można przygotować pyszny, lekki domowy majonez. Osoby lubiące lżejsze sosy mogą zdecydować się na delikatny dip na bazie jogurtu greckiego.

Końcówka rozdrabniająca pozwoli na przygotowanie sosów z dodatkiem ziół czy orzechów, np. popularnego pesto z bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. Jeżeli w planach jest częste robienie sosów zawierających orzechy czy inne twarde składniki, należy zwrócić uwagę na moc urządzenia – powinna ona wynosić ok. 800 W. Ostrza blendera powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

Smaczne sałatki dietetyczne często serwujemy również na obiad, jako dodatek do mięsa lub ryby. Aby uzyskać jak najzdrowsze danie, warto skorzystać z urządzenia do gotowania na parze, w którym oprócz mięsa można jednocześnie ugotować ryż, kaszę czy warzywa. Jeżeli w domu często przygotowujemy sałatki dietetyczne z ryżem czy gotowanymi warzywami, warto wybrać taki model parowaru, który będzie wyposażony w dwie niezależne komory gotowania. Pozwoli to na gotowanie mniejszych porcji różnorodnych produktów. Wybierając takie urządzenie, warto zwrócić uwagę, czy ma ono aromatyzer, czyli miejsce na umieszczenie ziół i przypraw, które dodadzą smaku i aromatu gotowanym produktom. Warto również sprawdzić, czy do urządzenia jest dołączona specjalna miska do gotowania ryżu i innych drobnych składników sałatki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty