Sprawdzony przepis na łososia na parze z warzywami

17-02-2020

Potrawy przygotowywane na parze zachowują dużo wartości odżywczych, mają niewiele kalorii, a jednocześnie są smaczne. Właśnie dlatego warto poznać i wypróbować przepis na łososia na parze, a gotowym daniem zachwycić rodzinę lub znajomych.

Sprawdzony przepis na łososia na parze z warzywami

Łosoś to pyszna i lubiana przez wiele osób ryba. Jest cennym źródłem białka, a także egzogennych aminokwasów. Warto pamiętać o tym, że zdecydowanie najlepszy jest świeży łosoś, bałtycki lub pacyficzny. Natomiast ryba hodowlana może być wręcz niezdrowa dla ludzkiego organizmu. Dlatego, kupując łososia, zawsze zwracaj uwagę na jego pochodzenie. Ponadto pamiętaj, że ryba ta jest dosyć tłusta i kaloryczna, jednak jeśli zostanie odpowiednio przygotowana, rosną wartości odżywcze, a nie liczba pustych kalorii. Łosoś na parze to danie zdrowe i smaczne, które jest odpowiednie zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i kolację ze znajomymi.

Łosoś na parze z warzywami – składniki

Do przygotowania łososia na parze z warzywami – dania dla czterech osób – potrzebujesz następujących produktów:

  • 4 filety łososia,
  • 2 cytryny,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 burak,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła: bazylia, tymianek i rozmaryn (po szczypcie).

Dodatkowo do łososia na parze możesz przygotować pyszny sos miodowo-musztardowy, do którego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta pieprzu.

Przepis na łososia na parze z warzywami

  1. Opłucz rybę pod wodą, a następnie osusz ją oraz dopraw solą i pieprzem.
  2. Pokrój cytryny, marchewki, cebulę i buraka w plasterki.
  3. Zagotuj wodę i wlej ją do garnka tak, aby woda zajmowała ⅓ wysokości naczynia. Następnie ułóż na nim kolejne naczynie do gotowania na parze. Parowe piekarniki mają specjalny program do pieczenia ryby na parze.
  4. Na dnie naczynia ułóż plasterki cytryn, marchwi, cebuli i buraka. Następnie połóż na nich filety z łososia, skórą do góry.
  5. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj całość przez około 15 minut.
  6. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj razem musztardę, oliwę, miód i pieprz.
  7. Wyjmij z naczynia rybę wraz z warzywami i cytryną, przekładając je na talerz. Danie polej zrobionym wcześniej sosem.

Tak przygotowanego łososia, ugotowanego z warzywami na parze, możesz podać zarówno na obiad, jak i kolację. Danie jest lekkie i można je zmodyfikować, na przykład dodając inne warzywa lub sos. Do ryby idealnie pasują także gotowane lub pieczone ziemniaki. 

Łosoś na parze jest więc zdrowym i smacznym daniem, do którego warto wracać. Ponadto zawsze możesz je urozmaicić, dzięki różnym dodatkom. Na przykład zamiast marchewek, cebuli i buraka podaj bakłażana i cukinię. Łosoś na parze jest też potrawą, która znakomicie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji lub spotkania ze znajomymi.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty