Ryba po żydowsku jest daniem słodko-słonym, a w wersji z karpiem podaje się ją na zimno, z rodzynkami oraz migdałami. Danie to może być alternatywą dla tradycyjnego karpia w galarecie na słono. Taką potrawę przygotowuje się na rodzinny obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Karp po żydowsku: lista składników
Do przygotowania karpia po żydowsku dla czteroosobowej rodziny potrzebujesz następujących produktów:
- 1 kg fileta z karpia,
- 4 średnie cebule,
- 100 g rodzynek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2 liście laurowe,
- 50 g migdałów,
- 250 ml białego wina,
- 100 g mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Karpia po żydowsku przygotujesz w piekarniku po wcześniejszym lekkim podsmażeniu ryby.
Przepis na karpia po żydowsku – sposób przygotowania
- Pokrój filety z karpia w paseczki, a następnie każdy z kawałków natrzyj solą i pieprzem.
- Postaw patelnię na płycie grzejnej i rozgrzej na niej 2 łyżki masła oraz 2 łyżki oleju.
- Wysyp mąkę pszenną na talerzyk i obtocz w niej kawałki ryby.
- Pokrojone filety z karpia połóż na patelni. Zacznij smażenie od skóry u dołu.
- Włóż karpia do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
- Na tej samej patelni, na której robiona była ryba, możesz przygotować sos. Pokrój cztery cebule oraz czosnek w plasterki (czosnek możesz także przecisnąć przez praskę). Następnie wrzuć te składniki na patelnię.
- Na osobnej patelni możesz uprażyć migdały.
- Dodaj dwa liście laurowe do cebuli, aby wydobyć z niej aromat. Następnie dodaj rodzynki oraz migdały.
- Wlej białe wino na patelnię, jednak pamiętaj o tym, że taki trunek może szybko wyparować.
- Przełóż karpia z naczynia żaroodpornego na talerz, a następnie zalej go sosem z cebuli, białego wina, rodzynek oraz migdałów.
Tak podane danie możesz zaserwować zarówno w święta Bożego Narodzenia, jak i w trakcie rodzinnego obiadu.
Jeśli chcesz przygotować na Wigilię coś innego niż tradycyjny karp, zdecyduj się na rybę taką jak dorsz lub mintaj z warzywami. Pyszny przepis na rybę po grecku znajdziesz także na naszej stronie.
Pamiętaj o tym, że ryba po żydowsku to danie słodko-słone, do którego należy rozważnie dobierać dodatki. Do takiej potrawy warto podać ziemniaki, ryż lub kluski o neutralnym smaku. Karp może też stanowić samodzielne danie, bez dodatków.
Karp po żydowsku – czy warto go podać?
Karp po żydowsku to potrawa, która ma wiele prozdrowotnych właściwości odżywczych. Ryba ta jest ceniona w Polsce, jednak nie ze względu na minerały i witaminy, tylko na tradycję, zgodnie z którą to właśnie karp stanowi jedno z najważniejszych dań wigilijnych. W rzeczywistości ryba ta jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera kwasy omega wspomagające pracę mózgu, a także witaminy z grupy B. Wśród innych składników odżywczych, które ma karp, można wyróżnić: witaminę C, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz witaminę A. Warto jednak pamiętać o tym, aby kupować karpia tylko ze sprawdzonego źródła, ponieważ okazy sprzedawane w supermarketach są trzymane często w niezbyt dobrych warunkach. Dobry karp jest karmiony przez co najmniej trzy sezony paszą naturalną i właśnie takiej ryby należy szukać. Przy zakupie warto zapytać o pochodzenie oraz wiek stworzenia. Kupując żywego karpia z ekologicznego stawu hodowlanego, można uzyskać część informacji od hodowcy, ale dużo trudniej dowiedzieć się tego w przypadku gotowych, mrożonych filetów.
Podsumowując, karpia po żydowsku warto podać na Wigilię, ponieważ danie to jest smaczne i zdrowe, jednak zawsze należy sprawdzać pochodzenie ryby.