Czy kształt ma znaczenie? Dobór kieliszka do rodzaju wina

01-05-2019

Kształt kieliszków powinien być dopasowany do rodzaju wina, jakie serwujesz. Ma to duży wpływ przede wszystkim na smak i aromat trunku, a także na wygodę jego spożywania. Jeśli chcesz serwować wino w taki sposób, by wydobyć z niego to, co najlepsze, poznaj zasady, jakimi warto kierować się podczas wyboru kieliszków.

Czy kształt ma znaczenie? Dobór kieliszka do rodzaju wina

Czym charakteryzują się dobre kieliszki? 

Zanim wybierzesz konkretny rodzaj kieliszków, sprawdź, na jakie ich cechy zwrócić szczególną uwagę. Oto najważniejsze parametry kieliszków: 

  • Przezroczystość szkła – im bardziej przejrzyste jest szkło, tym lepiej widać kolor trunku. 
  • Grubość szkła – cienkie szkło umożliwia ogrzanie wina w dłoniach, by wydobyć z niego pełnię aromatu i smaku. Ważne! Wino należy ogrzewać tylko wtedy, jeśli jego temperatura jest za niska. Nie trzymaj wina za czaszę kieliszka, jeśli ma ono odpowiednią temperaturę. 
  • Długość nóżki  powinna umożliwiać swobodne trzymanie kieliszka w dłoni bez konieczności chwytania za czaszę. 
  • Pojemność kieliszków  duża czasza umożliwi mieszanie trunku bez ryzyka wylania go. 

Kieliszki do czerwonego wina 

Do czerwonego wina wybiera się duże kieliszki z pękatą czaszą – większe i wyższe niż np. kieliszki do białego wina. Najlepiej, jeśli czasza jest szeroka u podstawy i zwęża się ku górze (ma kształt tulipana). 

Dzięki szerokiej czaszy większa powierzchnia wina ma kontakt z powietrzem, a co za tym idzie – trunek uwalnia złożone aromaty, a jego smak staje się pełny i delikatny. Zwężające się ku górze szkło umożliwia zachowanie aromatów wewnątrz kieliszka i ich dokładną ocenę. 

Najlepiej, jeśli do czerwonego wina typu burgund dobierzesz duże, pękate kieliszki, a do ciężkiego wina typu Bordeaux – smukłe, zwężające się ku górze. 

Im starsze wino serwujesz, tym kieliszki powinny być większe i bardziej pękate. 

Kieliszki do białego wina 

Kieliszki do białego wina są smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego i mają długie nóżki. Dzieje się tak z kilku powodów: 

  • Białe wino jest delikatniejsze niż czerwone – ma łagodniejszy aromat, który w dużym kieliszku mógłby zaniknąć 
  • Powierzchnia wina, która spotyka się z powietrzem, nie musi być tak duża, jak w przypadku wina czerwonego. 
  • Białe wino jest serwowane w niższej temperaturze niż czerwone (najlepiej przechowywać je w chłodziarce na wino) – niewielka czasza zapobiega zbyt szybkiemu ogrzewaniu się trunku. 

Kieliszki do białego, delikatnego wina, z aromatami owoców czy kwiatów, powinny mieć stosunkowo wąskie czasze w kształcie tulipana. Czasze kieliszków do win bardziej złożonych powinny być nieco szersze i bardziej wydłużone. 

Kieliszki do różowego wina 

Wino różowe powinno być przechowywane w chłodziarce do wina i serwowane w niskiej temperaturze. W związku z tym idealny kieliszek do takiego trunku powinien mieć stosunkowo wąską, krótką i zaokrągloną czaszę. 

Jeśli serwujesz lekkie wino różowe, postaw na kieliszki z czaszami mniejszymi niż te do wina czerwonego czy nawet białego. Ścianki kieliszka powinny rozchodzić się ku górze. 

Kieliszki do aromatycznego, złożonego wina różowego powinny mieć kształt tulipana, być smukłe i zwężać się ku górze. 

Kieliszki do szampana i wina musującego 

Kieliszek do szampana i wina musującego jest wysoki i wąski, delikatnie rozszerza się u dołu i lekko zwęża na górze. Dzięki temu możliwe jest zachowanie niskiej temperatury trunku. Ponadto „szampanówki” zapobiegają przed przedwczesnym ulatnianiem się bąbelków z napoju. 

Najbardziej znane są kieliszki typu flet – na długiej nóżce, wąskie i wysokie, z prostymi ściankami. Drugim rodzajem kieliszków jest tzw. tulipan – ma szerszą czaszę niż flet i zaokrąglone ścianki. Niezbyt popularnym dziś, ale najstarszym rodzajem kieliszków do szampana są tzw. czarki, zwane też pucharkami. Ich czasze są płaskie i szerokie, przez co napój może szybko tracić bąbelki. 

Kieliszki do wina deserowego 

Wina deserowe (słodkie) mają wyższą niż pozostałe gatunki win zawartość alkoholu. Podaje się je więc w mniejszych ilościach. Z tego powodu kieliszki przeznaczone do serwowania takich trunków są niewielkich rozmiarów – mają krótkie nóżki i mniejsze, zwężające się ku górze czasze, które dodatkowo chronią napój przed ulatnianiem się etanolu i utratą aromatu. 

Gdzie przechowywać wino? Chłodziarki do wina dla każdego 

Nawet jeśli wybierzesz idealne kieliszki do wina i wypełnisz je odpowiednią ilością trunku (około 1/3 objętości czaszy), na nic się to zda, jeśli wino będzie niedobre w smaku. A na to wpływ ma nie tylko jego jakość. Możesz kupić doskonale wyselekcjonowane wino z najlepszej winnicy, ale jeśli będziesz przechowywać je w nieodpowiedni sposób, może stracić swoje walory. 

Gdzie trzymać wino? Nie w lodówce! Przechowywanie wina w lodówce może pogorszyć jego smak i aromat. Oto kilka czynników, które mogą mieć na to wpływ: 

  • przechowywanie wina z innymi produktami spożywczymi, wśród intensywnych zapachów; 
  • wahania temperatury wywołane częstym otwieraniem i zamykaniem lodówki, a nawet przestawianiem wina z miejsca na miejsce – zakłóca proces dojrzewania trunku; 
  • wibracje agregatu; 
  • pionowe ustawienie butelki (wino powinno być przechowywane w pozycji poziomej lub pod skosem). 

Najlepszym rozwiązaniem, które bez problemu możesz wykorzystać we własnym domu, jest przechowywanie wina w chłodziarce na wino 

Chłodziarki do wina zapewniają odpowiednią, stałą temperaturę, wilgotność, przestrzeń oraz prawidłowe ułożenie butelek. Dzięki temu wino może dojrzewać w odpowiedni sposób, a Ty będziesz cieszyć się jego najlepszym smakiem. Takie urządzenie możesz bez trudu wkomponować w wyposażenie nawet niewielkiej kuchni, nie burząc koncepcji wizualnej. Możesz skorzystać z opcji wolnostojącej lub do zabudowy (pod blat).