Dieta - z płytą indukcyjną to nie katorga

21-01-2019

Przejście na dietę może mieć różne przyczyny. Czasem to po prostu marzenie o smuklejszej sylwetce. Bywa też, że czujemy się trochę jak skazańcy, bo stoimy przed alternatywą - albo dieta, albo kłopoty zdrowotne. Oczywiście, martwimy się o zdrowie, ale też myślimy o tym, że całe życie wypełni nam przygotowywanie posiłków i na nic więcej nie wystarczy czasu i energii. Tymczasem, z płytą indukcyjną w kuchni, dieta wcale nie skomplikuje nam życia.

Dieta - z płytą indukcyjną to nie katorga

Warto zajadać warzywa i owoce, najlepiej sezonowe. Część możemy jeść na surowo, więc w ogóle unikniemy gotowania. Możemy też komponować wszelkiego rodzaju sałatki czy pasty, takie jak meksykańska guacamole na bazie utartego awokado z limonką, pomidorami, papryką chili, cebulą, kolendrą i czosnkiem, naszym sprzymierzeńcem zostanie w tym przypadku blender. 

Jeśli mamy zamiar zjeść coś na ciepło, ugotujmy posiłek na parze. Nie musimy od razu kupować parowaru czy szybkowaru. Pomocny może okazać się piekarnik z funkcją pary lub po prostu płyta indukcyjna. Nie martwmy się o garnki – na rynku są specjalne naczynia do gotowania na parze na płycie indukcyjnej. Jeśli wolimy bardziej klasyczne metody – wystarczy garnek, który współpracuje z płytą i specjalne sito lub po prostu kawałek gazy. 

Na parze ugotować można nie tylko chrupkie i smaczne warzywa, ale też chude mięso, ryby, a nawet kaszę czy ryż. Zalety są dwie – po pierwsze – prawie nie potrzeba soli, po drugie – nie używamy tłuszczu. W sumie – powstają nie tylko znakomite dania, po których nie utyjemy, ale i zdrowe posiłki dla seniorów i dzieci, a także osób, które muszą być na diecie z przyczyn zdrowotnych. 

Przyrządzanie posiłków na parze nie jest czasochłonne. Dzięki funkcji PowerBooster woda do gotowania na parze zagotuje nam się błyskawicznie. Wystarczą tylko 4 minuty. Co więcej potrawy, które powstaną w ten sposób, zachowają znacznie więcej wartości odżywczych. 

Dietetyczne mogą być też wszelkiego rodzaju zupy, gotowane z samych warzyw lub na chudym mięsie. Nie narzekajmy – raz ugotowana zupa wytrzyma w lodówce około dwóch dni. Możemy więc postawić nie tylko na jakość, ale i na ilość. Płyta ma tę zaletę, że łączy pola grzejne, dzięki funkcjom Bridge i Autobridge, dzięki czemu pokaźna brytfanna nie będzie żadnym wyzwaniem. Podgrzewanie zupy też nie stanowi problemu – wystarczy włączyć jeden z trzech programów gotowych. 

Skoro nasze potrawy gotują się praktycznie same – warto pomyśleć o tym, czym zastąpić popularne, dodające smak dodatki, choćby w postaci kostek rosołowych. Wiele zależy od przypraw. Dodając ziele angielskie, liście laurowe, zieloną pietruszkę, tymianek, rozmaryn, a zwłaszcza lubczyk, który smakuje podobnie do maggi, możemy uzyskać niezły smak, nie stosując żadnych naszpikowanych chemią ulepszaczy, ani soli. 

Powinniśmy unikać białego cukru. Do słodzenia możemy użyć miodu, ale tylko do potraw o temperaturze nie wyższej niż 40 stopni (jeśli zależy nam, żeby zachował swoje prozdrowotne właściwości). Przyda się też sok ze słodkich owoców, o ile nie zawiera konserwantów. Spośród innych produktów, godny polecenia jest syrop klonowy czy stewia.  

Jeśli mamy ochotę zaszaleć i trochę naruszyć dietetyczny rygor, możemy sobie od czasu do czasu na to pozwolić na małe przyjemności. Zastosujmy jednak zdrowy umiar. Możemy na przykład stopić trochę gorzkiej czekolady, wykorzystując jeden z programów gotowych płyty, a zamiast cukru możemy dodać do czekolady słodkie owoce. Na przykład – jagody, maliny i truskawki. Będzie i słodko i zdrowo. 

Pamiętajmy też o tym, żeby jeść jogurty i twaróg w wersji light i wybierać pełnoziarniste pieczywo. 

 

Czy dieta to udręka? 

Dieta z pewnością nie oznacza straty czasu, który moglibyśmy przeznaczyć na ciekawsze zajęcia. Nie jest też udręką, tylko takim samym sposobem dbania o siebie, jak, na przykład, stosowanie kosmetyków. Poza tym: 

  •  jedząc zdrowiej, poczujemy się lepiej;  
  • odzyskamy szczuplejszą sylwetkę, co będzie mieć też niemały wpływ na nasze samopoczucie; 
  • korzystając ze sprytnych rozwiązań np. płyty indukcyjnej, nie będziemy dużo bardziej zajęci przygotowywaniem posiłków niż gdybyśmy gotowali je, nie zawracając sobie głowy ich jakością. 

W sumie więc – same korzyści, żadnych strat!