Ergonomia w kuchni – jak funkcjonalnie zaplanować przestrzeń?

06-11-2019

Ergonomia w kuchni to hasło, które często spotyka się przy różnych tematach związanych z urządzaniem tego pomieszczenia. Dlaczego jest tak ważna? Otóż odpowiednio zagospodarowana przestrzeń gwarantuje sprawną i bezpieczną pracę w kuchni. Istotne jest nie tylko rozmieszczenie mebli, ale i sprzętu AGD.

Ergonomia w kuchni – jak funkcjonalnie zaplanować przestrzeń?

Jak zatem rozplanować kuchnię? Warto trzymać się określonych zasad, które szerzej przedstawimy poniżej. Dobrze jest też zaaranżować poszczególne strefy kuchenne tak, aby były dostosowane do indywidualnych potrzeb domowników, a poruszanie się pomiędzy nimi było sprawne. Trzeba też zadbać o to, aby najczęściej używane sprzęty określane jako małe AGD, np. blendery, były łatwo dostępne. Co jeszcze jest ważne?

Ergonomiczna kuchnia, czyli jaka?

Jak urządzić kuchnię? Krótko mówiąc ‒ tak, aby była funkcjonalna i estetyczna. Ale co to właściwie znaczy, że kuchnia jest funkcjonalnie urządzona? Chodzi tutaj przede wszystkim o taki sposób zagospodarowania przestrzeni, który pozwoli na sprawne wykonywanie poszczególnych czynności w tym pomieszczeniu. Przykładowo, gdy dzielimy kuchnię na strefy, warto zadbać, aby kolejno po sobie następowały miejsca, w których przechowuje się produkty, potem myje się je, następnie wstępnie obrabia i w końcu poddaje obróbce cieplnej.

Zastanawiając się nad tym, jak zaplanować kuchnię, warto też uwzględnić bezpieczeństwo osób, które będą z niej korzystały. Trzeba też pamiętać o zachowaniu bezpiecznych odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami. Przykładowo, lodówka, co do zasady, nie powinna stać w pobliżu piekarnika. Jak zatem rozplanować poszczególne elementy wyposażenia kuchennego?

Dla zachowania bezpieczeństwa w kuchni należy pamiętać o tym, aby kuchenka czy płyta gazowa znajdowały się w odległości co najmniej 50 cm od okna. Odległość pomiędzy tym sprzętem a zlewem czy pionem kanalizacyjnym nie powinna być większa niż 300 cm. Ważne jest też zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy lodówką i innymi elementami wyposażenia kuchni. Najczęściej wskazuje się, że chłodziarko-zamrażarka powinna znajdować się maksymalnie 210 cm od zlewu oraz 270 cm od kuchenki. Mając na uwadze to, co zostało powiedziane na temat wydzielania stref, warto zwrócić uwagę na kolejność ustawiania sprzętów w kuchni. Ergonomiczną propozycją będzie następujący szyk urządzeń kuchennych: lodówka, następnie zlewozmywak, na końcu płyta lub kuchnia. Pomiędzy nimi powinny znajdować się blaty robocze.

Jak dobrze urządzić kuchnię? Wybór mebli

Jedną z kluczowych kwestii przy urządzaniu kuchni jest dobór odpowiednich mebli. Powinny one mieć wielkość pozwalającą na przechowywanie wszystkich niezbędnych w kuchni akcesoriów, a także na zachowanie zalecanej przestrzeni między szafkami kuchennymi. Ważne jest także to, na jakiej wysokości będzie znajdował się blat roboczy oraz jego szerokość.

Zaleca się, aby przynajmniej jeden z blatów roboczych miał szerokość 80 cm ‒ pozwoli to na wygodne przygotowywanie potraw. Głębokość blatu powinna wynosić ok. 60 cm. Jeżeli blat umieszczony jest na standardowych meblach, to jego wysokość wynosi przeważnie 85 cm. W przypadku mebli robionych na wymiar, wysokość blatu można dopasować do wzrostu osoby, która najczęściej pracuje w kuchni. Tutaj zaleca się, aby blat był umieszczony ok. 10 cm poniżej linii łokcia. Można też zdecydować się na różne wysokości blatu w zależności od tego, jakie czynności są na nim wykonywane. Inna może być wysokość w miejscu, gdzie przygotowywane i wałkowane są ciasta, a inna tam, gdzie się obiera i kroi warzywa. Trzeba jednak pamiętać o tym, że takie zróżnicowanie sprawdzi się jedynie w większych kuchniach.

Kolejną kwestią, jaka wpływa na ergonomię korzystania z kuchni, jest wysokość szafek wiszących. Zaleca się, aby wisiały one na wysokości około 60 cm nad blatem roboczym. Jeżeli w ciągu górnych szafek będzie również okap, warto zwrócić uwagę, żeby znajdował się ok. 70 cm nad kuchenką lub płytą grzewczą.