Gaz czy prąd - pojedynek płyt!

24-07-2018

Wybierając płytę kuchenną (do zabudowy w blacie lub z piekarnikiem), należy wziąć pod uwagę kilka czynników, takich jak wielkość palników, rozmiar samej płyty, materiały, z których została wykonana czy design. Jednak jednym z najważniejszych aspektów, jakie musisz rozważyć, jest zasilanie. Możesz zdecydować się na płytę elektryczną lub płytę gazową. Podpowiemy Ci, jakie są zalety obu rozwiązań i jak dobrać odpowiednie urządzenie nie tylko do swoich potrzeb, ale także do możliwości, które daje Twój dom lub mieszkanie.

Gaz czy prąd - pojedynek płyt!

Płyty grzejne gazowe – dlaczego nadal są popularne? 

Płyty gazowe mniej więcej do połowy lat 90. były najpopularniejszym rozwiązaniem wykorzystywanym w kuchniach w całym kraju. Do dziś zasilanie gazowe króluje w starym budownictwie (w kamienicach i wielu starszych blokach), choć coraz częściej administracja budynków wymienia je na zasilanie elektryczne. Można też zdecydować się na likwidację złącza gazowego na własną rękę, jednak wymaga to zgody właściciela, spółdzielni czy miasta (w zależności od tego, do kogo należy budynek). 

Ponieważ gaz był obecny w większości kuchni w Polsce, wiele osób do dziś nie może przekonać się do korzystania z płyt elektrycznych, uważając, że gotowanie na wolnym ogniu gwarantuje wyjątkowy, głęboki smak potraw i optymalne rezultaty. Ponadto korzystanie z płyt gazowych jest wyjątkowo proste oraz intuicyjne – wystarczy zmniejszyć lub zwiększyć płomień, aby od razu uregulować temperaturę. Dodatkową zaletą płyt gazowych jest ich odporność na uszkodzenia. 

Mimo iż coraz więcej osób decyduje się na płyty elektryczne, kierując się przede wszystkim energooszczędnością i bezpieczeństwem, to nadal grono ludzi broni się rękoma i nogami przed korzystaniem np. z płyt indukcyjnych. W związku z tym, jeśli planujesz remont swojej kuchni i nie masz przekonania do korzystania z płyty grzewczej elektronicznej, lub gdy renowacja będzie odbywać się w mieszkaniu Twoich rodziców, dziadków lub bliskich, którzy preferują korzystanie z zasilania gazowego, postaw na dobrej klasy płytę gazową do zabudowy. 

Kiedy wybrać płytę grzewczą gazową? 

Płyta kuchenna gazowa będzie odpowiednia wtedy, gdy: 

  • remontujesz kuchnię w mieszkaniu lub w domu, w którym podłączony jest gaz; 
  • w okolicy często występują awarie prądu lub po prostu chcesz zapobiec sytuacjom, w którym gotowanie będzie niemożliwe przez chwilowy brak energii elektrycznej; 
  • chcesz oszczędzić – płyty gazowe są często tańsze niż energooszczędne płyty elektryczne; 
  • lubisz gotować na ogniu i jesteś przyzwyczajony do obsługi płyty grzewczej gazowej. 

Zalety płyt grzejnych elektrycznych 

Nowsze budownictwo (domy czy mieszkania z rynku pierwotnego lub mieszkania w nowoczesnych blokach) zwykle nie mają już dostępu do gazu, a gotowanie możliwe jest tylko dzięki zasilaniu elektrycznemu. W takich sytuacjach oczywisty wydaje się wybór płyty grzejnej elektrycznej, ponieważ montaż płyty gazowej byłby karkołomny. Doprowadzenie łącza gazowego, jeśli w ogóle byłoby możliwe, wymagałoby uzyskania pozwolenia oraz sporych nakładów finansowych. Jeśli nie masz podłączonego gazu lub siły możesz skorzystać z innych rozwiązać jak Plug&Play czy PowerManagement – montaż staje się wtedy dziecinnie prosty, wystarczy że podłączyć płytę do… kontaktu! 

Ponadto korzystanie z płyt grzewczych elektronicznych daje możliwości, jakich nie oferują płyty gazowe. Oto kilka przykładów: 

  • nowoczesne płyty elektryczne są wyposażone w automatyczne programy gotowania i funkcje, które ułatwiają przyrządzanie potraw; 
  • płyta elektryczna może automatycznie uruchamiać okap; 
  • istnieje możliwość łączenia pól grzejnych, aby korzystać z dużych garnków, patelni i naczyń o niestandardowych kształtach; 
  • części płyty, na których nie stoją naczynia, pozostają zimne, dzięki czemu są bezpieczne w użytkowaniu i można natychmiast wytrzeć je wilgotną ścierką np. wtedy, gdy potrawa wykipi; 
  • utrzymanie płyty w czystości jest łatwe, dzięki płaskiej powierzchni i wysokiej jakości materiałom; 
  • nowoczesne płyty kuchenne elektryczne są energooszczędne i pozwalają zmniejszyć wysokość rachunków za prąd. 

Kiedy wybrać płytę grzewczą elektryczną? 

Płytę kuchenną elektryczną możesz wybrać, gdy: 

  • w domu lub mieszkaniu nie ma dostępu do gazu; 
  • lubisz innowacyjne rozwiązania; 
  • chcesz korzystać z automatycznych programów gotowania i wygodnych funkcji dodatkowych; 
  • nie czujesz się komfortowo z gazem w domu lub mieszkaniu; 
  • zależy Ci na długotrwałych oszczędnościach (koszt zakupu płyty elektrycznej jest zwykle wyższy niż płyty gazowej, jednak w dłuższej perspektywie korzystanie z energooszczędnych rozwiązań może przynieść spore oszczędności); 
  • cenisz elastyczne rozwiązanie – płytę elektryczną (np. płytę z funkcją Plug&Play) możesz ulokować w dowolnym miejscu w kuchni, wystarczy tylko, że jest tam dostęp do gniazdka elektrycznego. 

Płyty kuchenne elektryczne czy gazowe – do których należy przyszłość?  

Współczesne płyty gazowe nie przypominają już swoich starszych kuzynów – zamiast zwykłej emalii wykorzystuje się np. hartowane szkło, które jest nie tylko trwałe, ale też eleganckie. Nowoczesne płyty gazowe mają też funkcje, o jakich jeszcze kilkanaście lat temu nikomu się nie śniło. Przede wszystkim kontrolują przepływ gazu i są wyposażone w systemy zapobiegające wydostawaniu się gazu do powietrza. Wyposażone są też w palniki do szybkiego gotowania, trójpierścieniowe palniki do dużych naczyń czy zapalniki gazu w pokrętłach. Koszt ich zakupu jest niewysoki, są odporne na uszkodzenia i wygodne w użytkowaniu. 

Jednak, mimo iż płyty grzewcze gazowe nadal cieszą się dużą popularnością, wydaje się, że przyszłość należy do nowoczesnych płyt elektrycznych czy płyt indukcyjnych. 

Płyty indukcyjne (takie jak płyty z funkcją Hob&Go) samodzielnie wykrywają obszary, na których stoją naczynia. Mogą łączyć i podświetlać pola grzejne, a ich sterowanie jest proste – wystarczy przesunąć palcem po suwaku (funkcja Slider) lub skorzystać z przycisku Pauza i zrobić przerwę w gotowaniu, a potem wznowić proces, zachowując poprzednie ustawienia. 

Płyty elektryczne czy płyty indukcyjne są po prostu bardziej smart niż płyty gazowe. Oczywiście nie można zupełnie zdyskwalifikować płyt gazowych, ponieważ również w tym obszarze wykorzystuje się coraz to nowsze rozwiązania. Jeśli więc zadajesz sobie pytanie: „Płyta elektryczna czy gazowa?”, podpowiadamy: zdecyduj się na takie urządzenie, które bardziej odpowiada Twoim upodobaniom oraz warunkom w Twoim domu lub mieszkaniu. Możesz pozostać przy unowocześnionej wersji tradycyjnej gazowej płyty kuchennej albo postawić na najnowsze technologie w płycie indukcyjnej.