Lodówka czy chłodziarka do wina? Przechowywanie wina w praktyce

23-05-2019

Wino cieszy się rosnącym powodzeniem. Coraz częściej wybieramy je spośród innych rodzajów napojów wysokoprocentowych i odkrywamy radość w smakowaniu ciekawych bukietów – nawet jeżeli daleko nam do koneserów. Wino pojawia się na naszych stołach podczas spotkań z przyjaciółmi, rodzinnych imprez czy romantycznych kolacji we dwoje. Aby cieszyć się pełnią jego aromatów, warto jednak przechowywać je w odpowiedni sposób – najlepiej w chłodziarce na wino. Na czym polega działanie tego urządzenia? Jakie funkcje mają nowoczesne winiarki? Jaką przewagę mają nad zwykłymi lodówkami? Na te i inne pytania odpowiemy już za chwilę!

Lodówka czy chłodziarka do wina? Przechowywanie wina w praktyce

Przechowywanie wina w lodówce – czy to dobry pomysł?

Wbrew pozorom proces dojrzewania wina nie kończy się w momencie, w którym opuszcza ono winnicę. Tak długo, jak butelka pozostaje zamknięta, trunek nabiera aromatu, a jego bukiet się rozwija. Niestety, nie jest to możliwe w każdych warunkach.

Wino, aby dojrzewać w optymalny sposób, potrzebuje stałej, niskiej temperatury, określonej wilgotności, ochrony przed światłem słonecznym, czystego powietrza oraz odpowiedniej przestrzeni. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wszystkie te wymagania spełnia lodówka. Niestety, nic bardziej mylnego. Dlaczego?

  • Drzwi lodówki otwierane są wiele razy w ciągu każdego dnia. Powoduje to wahania temperatur, które zakłócają proces dojrzewania wina.
  • W lodówce przechowujemy produkty spożywcze o różnorodnych zapachach – często są one bardzo intensywne. Aromaty te przenikają do trunku (nawet przez korek!) i zaburzają jego smak oraz zapach.
  • W lodówce, ze względu na ograniczoną przestrzeń, zwykle ustawiamy wino w pozycji pionowej, która jest niekorzystna. Dodatkowo, częste przestawianie butelek w lodówce, wpływa na zmianę smaku wina.
  • Lodówki wyposażone są w agregaty, za sprawą których butelki z winem wprawiane są w wibracje. Istotnie przeszkadza to procesom dojrzewania trunku.

Jak widać, przechowywanie wina w lodówce może wpływać na znaczne pogorszenie smaku i zapachu – odczuwalne nie tylko przez koneserów trunku, ale także amatorów.

Chłodziarki na wino – na czym polega ich przewaga?

Chłodziarki do wina określane są również jako winiarki. Są to urządzenia przeznaczone do przechowywania trunku w optymalnych warunkach, umożliwiających nie tylko zachowanie aromatu danego wina, ale także jego wzbogacenie i niezakłócone dojrzewanie.

Chłodziarki do wina zapewniają stałą temperaturę i odpowiednią wilgotność. Nowoczesne winiarki Amica, wyposażone w VinoOptima System, umożliwiają elektroniczną kontrolę temperatury, dzięki której możliwe jest uzyskanie optymalnych warunków dla różnych rodzajów wina. Optymalna wilgotność zapobiega parowaniu i utlenianiu się trunku, rozszczelnieniu korka i rozwijaniu się bakterii. Ochrona przed promieniami UV sprawia, że wino przechowywane w chłodziarce ma niemalże identyczne warunki, co w ciemnej piwnicy.

Amica VinoOptima System to gwarancja, że wino przechowywane w chłodziarce, zawsze będzie idealne i gotowe do podania.

Chłodziarki na wino dla każdej kuchni – do zabudowy i wolnostojące

Winiarki to urządzenia, których zalety są bezsprzeczne. Każdy, kto lubi rozkoszować się winem, doceni ich działanie. Zwłaszcza że lodówki do wina wstawić można do niemalże każdej kuchni, nawet tej najmniejszej.

W ofercie Amica znajdziemy chłodziarki o różnych pojemnościach – od 7 do nawet 34 butelek. Dodatkowo, możemy wybierać pomiędzy chłodziarkami na wino do zabudowy, chłodziarkami wolnostojącymi oraz chłodziarkami podblatowymi.

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj lodówki na wino Amica się zdecydujemy, możemy być pewni, że jej używanie będzie wyjątkowo wygodne. Zadba o to Amica ComfortUse System, na który składają się następujące funkcje:

  • Przestawne drzwi – aby dostęp do chłodziarki na wino był komfortowy, drzwi mogą zostać w łatwy sposób zamontowane po lewej lub po prawej stronie. W przypadku remontu lub przeprowadzki z łatwością można zmienić ich położenie. Wszystko po to, by korzystanie z chłodziarki zawsze było łatwe i przyjemne.
  • Cicha praca – chłodziarki Amica nie zakłócą spokoju domowników i gości, nawet jeżeli zostaną ustawione w salonie. Dzięki odpowiednio dobranym elementom, m.in. kompresorowi i wentylatorowi, praca chłodziarek na wino jest wyjątkowo cicha.
  • Drewniane półki – winiarki z systemem Amica ComfortUse zaprojektowane są w przemyślany sposób. Półki wyprofilowane są tak, by wino zawsze miało kontakt z korkiem. drewniana konstrukcja skutecznie ogranicza wibracje, które mogłyby zakłócać proces dojrzewania trunku.

Nowoczesne chłodziarki na wino (do zabudowy lub wolnostojące) zapewniają optymalne warunki do dojrzewania wina, są niezwykle komfortowe w użytkowaniu, a przy tym doskonale się prezentują. Bez obaw można umieścić je w kuchni połączonej z salonem lub w pokoju gościnnym – dzięki wysokiej jakości materiałom, takim jak szło czy drewno, prezentują się stylowo i elegancko.