Na czym polega indukcja?

16-01-2019

Bez obawy, to nie będzie powrót do szkoły. Oczywiście, część z nas lubiła lekcje matematyki i fizyki, ale w tle słychać już głębokie westchnienie tych, których ta tematyka jakoś nie porywała.

Na czym polega indukcja?

Uprzedzamy wszelkie niepokoje: żeby gotować na płycie indukcyjnej nie trzeba wiedzieć, na jakim zjawisku opiera się jej konstrukcja i działanie. W końcu, o ile nie należymy do branżowych fachowców, nie zgłębialiśmy też tajników działania ani płyty gazowej, ani elektrycznej.

 

1. Co kryje się pod płytą? 

Z wierzchu mamy po prostu szklaną płytę. Pod nią – zwoje miedzianego drutu, które tworzą spirale. Kiedy płyta działa, czyli jest włączona, przez zwoje płynie zmienny prąd elektryczny. Prąd ten wytwarza pole magnetyczne. 

Jeśli na płycie postawimy garnek, przez jego dno przechodzi strumień pola magnetycznego. Strumień ten generuje prądy wirowe, a to z kolei sprawia, że w garnku wydziela się ciepło. Inaczej mówiąc, energia elektryczna ze zwojów płyty, wskutek działanie pola magnetycznego, zmienia się w energię cieplną, ogrzewającą naczynie. Od podstawy garnka ku górze. 

 

 2. Jakie naczynia do indukcji? 

Zjawisko indukcji zajdzie wtedy, kiedy użyjemy garnka z ferromagnetycznym dnem, czyli takim, które ma silne właściwości magnetyczne. Nie mają ich ani szkło, ani aluminium. 

Stąd właśnie popularny „test”, polegający na sprawdzaniu, przy pomocy magnesu, czy dane naczynie będzie współpracowało z płytą indukcyjną, czy też nie. Jeśli dno garnka przyciąga magnes – to znaczy, że garnek zadziała na płycie.  Naczynia z ferromagnetycznym dnem mają specjalne oznaczenia, przedstawiające cewkę indukcyjną, które informują, że można ich skutecznie używać. Ważne jest także to, żeby dno garnka było płaskie i dokładnie przylegało do płyty. 

Garnek można też sprawdzić na samej płycie, korzystając z funkcji CheckPot. To bardzo wygodne, ponieważ wystarczy postawić naczynie na polu grzejnym płyty, a ona sprawdzi, czy w pełni wykorzystuje jej moc. Wystarczy szybki test garnka przy pomocy dwóch przycisków i odczytanie wartości z wyświetlacza. Wynik powyżej 60 oznacza, że naczynie jest właściwe. 

 

 3. Zalety stosowania indukcji w domu 

Płyta indukcyjna to swego rodzaju rewolucja technologiczna. Ten sposób działania pól grzejnych przynosi też określone zyski: 

- energooszczędność – ciepło wytwarzane jest tylko w naczyniu, które przylega do płyty; 

- bezpieczeństwo – skoro rozgrzewa się tylko garnek, płyta wolniej się nagrzewa, a po gotowaniu szybko staje się chłodna;  

- oszczędność czasu – dzięki indukcji potrawy gotują się znacznie szybciej; 

- lepsza jakość gotowanych potraw – dzięki temu, że cały proces trwa szybciej, zachowują więcej składników odżywczych; 

- estetyka – do płyt indukcyjnych, które rozgrzewają się najwyżej wtórnie, czyli od garnka, nic nie przywiera. Łatwo więc utrzymać je w czystości.