Płyta grzewcza gazowa – jakie ma wady i zalety? Co jest ważne przy jej wyborze?

30-09-2019

Płyta grzewcza gazowa to bardzo popularne rozwiązanie w domowych kuchniach. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że jest ona stosunkowo tania w zakupie i eksploatacji. Dodatkowo nowoczesne modele mają ciekawy wygląd, który można dopasować do wystroju kuchni.

Płyta grzewcza gazowa – jakie ma wady i zalety? Co jest ważne przy jej wyborze?

Płyty grzewcze gazowe coraz częściej wykorzystywane są w połączeniu z nowymi technologiami, np. elektrycznym piekarnikiem czy też dzielone są na pół – część palników jest gazowa, a część indukcyjna. Czym zatem kierować się przy wyborze takiego sprzętu AGD? Jakie wady i zalety ma płyta gazowa?

Gazowa płyta grzewcza – co jest najważniejsze przy jej wyborze?

Jedną z wielu kwestii związanych z wyborem płyty grzewczej gazowej jest to, czy będzie ona częścią kuchenki wolnostojącej, czy też elementem do zabudowy. Chodzi przede wszystkim o funkcjonalność kuchni, a także indywidualne upodobania. Decydując się na to drugie rozwiązanie, należy pamiętać, aby płyta miała odpowiednie wymiary, dostosowane do zabudowy, a także była umieszczona w odpowiedniej, bezpiecznej odległości od ściany czy innych elementów wyposażenia kuchni. Przed zakupem warto też określić, jakie będą potrzeby rodziny, co do liczby palników. Najpopularniejsze są płyty gazowe z czterema palnikami – jednym dużym, dwoma średnimi i jednym małym. Sporym zainteresowaniem cieszą się jednak również modele 5-palnikowe. 

Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę, jest to, z jakiego materiału jest ona wykonana. Obecnie do wyboru są m.in. płyty szklane lub ze stali nierdzewnej. 

Gazowe płyty grzewcze – jakie mają zalety i wady?

Do głównych zalet płyt gazowych zalicza się zarówno ich cenę, jak i koszt eksploatacji. Wiele osób wskazuje również na to, że do płyt gazowych można używać praktycznie dowolnych garnków (w przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, do których często muszą zostać zakupione specjalne naczynia). Są one też niezależne od dostaw prądu, dlatego chętnie są wybierane tam, gdzie często występują przerwy w jego dostawie. W nowych modelach można dodatkowo znaleźć wiele przydatnych funkcji, np. elektryczny zapalacz w pokrętle. Warto też szukać modeli, które pozwalają na precyzyjną kontrolę płomienia (FlameControl). Taka funkcja pozwala na dokładne ustawienie wielkości płomienia – dzięki szerokiej, nawet dziewięciostopniowej skali. 

Wiele osób wskazuje również, że o wiele lepiej smakują im potrawy przygotowywane właśnie na płycie gazowej. W porównaniu do takich samych potraw przygotowywanych na innych rodzajach płyt. 

Inne przydatne funkcje to m.in. panik Booster pozwalający na zwiększenie mocy grzania, a co za tym idzie szybsze przygotowywanie potraw oraz palnik WOK do przygotowywania dań w dużych garnkach (w tym na patelni typu wok). Warto też wybierać płyty, które mają duże, żeliwne i stabilne ruszty, które zapobiegają przechylaniu garnków. 

Nowoczesne płyty zasilane gazem (szczególnie te szklane) są ponadto łatwe w czyszczeniu. Przy użytkowaniu płyt tego rodzaju należy zwrócić uwagę również na bezpieczeństwo związane z wykorzystaniem gazu. Tutaj warto wskazać modele, które są wyposażone w specjalne zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu, a także na automatyczne zapalenie palnika w przypadku jego przypadkowego zgaśnięcia. Należy mieć na uwadze, że tam, gdzie nie ma bezpośredniego dostępu do sieci, trzeba pamiętać o regularnej wymianie butli gazowych na nowe.