Płyta indukcyjna czy gazowa?

23-01-2019

Jeśli mieszkamy w budynku, w którym działa wyłącznie elektryczne zasilanie, w zasadzie nie mamy wyboru. Zdobywanie wszystkich niezbędnych pozwoleń budowlanych i doprowadzanie przyłącza gazowego do domu, byłoby przejawem nadmiernej fantazji, bolesnej dla naszych finansów. Z pewnością zresztą całe przedsięwzięcie nie miałoby wielkich szans powodzenia.

Płyta indukcyjna czy gazowa?

Jeśli natomiast w naszym budynku kuchnia, a czasem i ogrzewanie, zasilana jest gazem – możemy stanąć przed dylematem – lekki lifting czy metamorfoza? Nowsza płyta gazowa czy elektryczna płyta indukcyjna? 

 

Wybieramy płytę indukcyjną: 

W przypadku kuchni, gdzie dotąd działało zasilanie gazowe, musimy oczywiście skorzystać z usługi fachowca, który odetnie dopływ gazu. Nigdy nie wolno robić tego na własną rękę. To będzie ta najbardziej skomplikowana część metamorfozy.  

Dla mieszkańców budynków wyposażonych wyłącznie w elektryczność mamy dobrą wiadomość. Żeby zamontować płytę indukcyjną, nie muszą w mieszkaniach wymieniać instalacji. 

Dlaczego warto wybrać indukcję: 

  • płyta indukcyjna dzięki funkcji PowerChoice, może pracować na wybranej mocy, w zależności od istniejącej instalacji elektrycznej. Nie ma znaczenia, czy jest to instalacja trójfazowa, tak zwana siła, czy zwykłe gniazdko. Płyta ma cztery maksymalne poziomy mocy, z których można wybrać właściwy do maksymalnie 5 minut po podłączeniu. 
  • płyta indukcyjna jest bezpieczna, między innymi dlatego, że znacznie mniej się nagrzewa, co ogranicza ryzyko poparzeń. Dysponujemy też funkcjami, dzięki którym możemy być spokojni o dzieci, np. ProBabySystem; 
  • płyta indukcyjna oznacza sporą oszczędność czasu, ponieważ potrawy gotują się szybciej - można włączyć jeszcze większą moc pól aktywując funkcję Booster czy PowerBooster. Zyskamy możliwość gotowania w dużych naczyniach dzięki funkcji Bridge i AutoBridge łączącej pola grzejne, a dzięki FlexiSpace maksymalnie wykorzystamy powierzchnię grzejną, szczególnie jeśli korzystamy z naczyń o nietypowych (np. kwadratowych) kształtach. Nie musimy też prowadzić badań nad garnkami, bo włączając CheckPot, dowiemy się czy naczynie nadaje się do indukcji, czy nie; 
  • posiłki przygotowywane na płycie indukcyjnej posiadają wyższą wartość odżywczą potraw. Szybsze gotowanie to więcej zachowanych witamin i mikroelementów; 

 

Wybieramy nowoczesną płytę gazową: 

W budynkach, gdzie kuchnia zasilana jest gazem, nie musimy jednak decydować się od razu na dość kosztowny remont. Możemy wybrać płytę gazową. Te nowoczesne nie przypominają już swoich praprzodków. Są wielofunkcyjne i estetyczne.  

Musimy jednak pamiętać o jednym – o ile płytę indukcyjną, do zwykłego gniazdka, możemy podłączyć sami, o tyle płytę gazową do instalacji w budynku musi podłączyć fachowiec. Warto jednak wiedzieć, że to już całkiem inne urządzenie, niż kiedyś: 

  • współczesne płyty gazowe są bezpieczne – jeśli na przykład ogień pod garnkiem zgaśnie, płyta sama odetnie dopływ gazu;
  • płyty gazowe nowej generacji, dzięki Palnikom Booster pozwalają na szybsze gotowanie.  Tym samym potrawy zachowają więcej cennych substancji odżywczych niż w przypadku długotrwałego gotowania;
  • płyty mają stabilne ruszty, które nie przesuwają się razem z garnkiem i płaskie, zatopione w szkle palniki. Wystaje tylko ich górna część, dzięki czemu grzanie jest bardziej efektywne. Nie wymagają już szukania zapałek czy zapalniczek – zapalacz gazu ukryty jest w pokrętle; 
  • płyty gazowe są „odporne” na awarie elektryczności - do zagrzania naszego posiłku wystarczy sam gaz. Jeśli więc mieszkamy w okolicy, gdzie kłopoty z prądem zdarzają się zbyt często, może jednak warto pomyśleć o płycie gazowej? 

 

Do jakich płyt należy przyszłość? 

Wybór płyty ostatecznie zależy od naszych możliwości (typ domowej instalacji), ale także potrzeb i, jak to zazwyczaj bywa, po prostu gustu. Każda z płyt ma swoje plusy. Warto rozważyć je przed zakupem i wybrać najlepszą dla siebie opcję.