Płyta indukcyjna - jak to działa?

23-01-2019

Płomienie gazowe ogrzewają garnek i zawartą w nim potrawę. Podobnie działa płyta elektryczna - rozgrzewa się na powierzchni i sprawia, że ciepłe stają się też garnki i gotujące się w nich jedzenie.

Płyta indukcyjna - jak to działa?

Płyta indukcyjna działa na zupełnie innej zasadzie. Między powierzchnią płyty a garnkami powstaje pole magnetyczne. Dzięki temu polu rozgrzewa się dno garnka. Płyta pozostaje chłodna, a całe ciepło kumuluje się w naczyniu 

Dokładniej mówiąc, pod szybą płyty indukcyjnej kryją się spirale miedzianego drutu. Kiedy płytę włączymy, przez spirale zaczyna przepływać zmienny prąd elektryczny. To właśnie ten prąd wytwarza pole magnetyczne. Jeśli na płycie postawimy metalowy garnek, strumień pola magnetycznego działa na jego podstawę. Dzięki temu przez dno naczynia przepływają prądy wirowe i zaczyna wydzielać się ciepło.  

Nie uzyskamy jednak tego efektu, stawiając na płycie indukcyjnej obojętnie jakie naczynia. Garnki, których używamy muszą mieć idealnie płaskie dno i ściśle przylegać do płyty. Jeszcze ważniejsze jest, żeby naczynia były wykonane z metalu ferromagnetycznego. Inaczej dno garnka nie zacznie się rozgrzewać.  

 

Jak sprawdzić, które garnki są właściwe? 

  • warto sprawdzać oznaczenia. Naczynia do indukcji mają symbol, który przedstawia cewkę indukcyjną; 
  • w wybranych płytach, możemy skorzystać z funkcji CheckPot. Wystarczy postawić garnek na polu grzejnym płyty, a ona sprawdzi, czy naczynie w pełni wykorzystuje jej moc. Szybki test garnka wykonamy przy pomocy dwóch przycisków. Potem trzeba odczytać wartości, które pokażą się na wyświetlaczu. Wynik powyżej 60 oznacza, że naczynie jest odpowiednie. 

 

Decyzja o zakupie płyty indukcyjnej wcale nie oznacza, że musimy wymienić wszystkie garnki. Wielu producentów oferuje nam naczynia, których spokojnie możemy użyć, ponieważ są już wyposażone w ferromagnetyczny spód. 

Płytę indukcyjną podłączamy do prądu podobnie, jak płytę elektryczną. Nowsze modele mają już dwie opcje do wyboru – tak zwaną siłę, czyli prąd trójfazowy i zwykłe gniazdko elektryczne 230 V, czyli prąd jednofazowy. W tym drugim przypadku po prostu wkładamy wtyczkę płyty do gniazdka.  

Funkcji, które ułatwiają życie, płyta indukcyjna ma do zaoferowania całkiem sporo. Możemy zwiększyć moc pól grzejnych i przyspieszyć gotowanie (funkcja Booster lub PowerBooster) lub skorzystać z programów gotowych (np. do roztapiania masła czy czekolady). Niektóre płyty oferują możliwość automatycznego wykrycia położenia garnka (Hob&Go) – wystarczy go postawić, a płyta sama aktywuje właściwe pole grzejne. Jeżeli postawimy większe naczynie, np. brytfannę, płyta automatycznie połączy dwa pola grzejne w jedno duże (AutoBridge). 

Oczywiście, to nie wszystko. Płyta indukcyjna jest na pewno wygodna, bezpieczna i przyjazna dla każdego użytkownika. Poza tym gotuje się na niej szybciej, co pozwala oszczędzić sporo czasu, który można przeznaczyć na inne zajęcia. Nic dziwnego, że indukcje szturmem zdobywają nasze kuchnie.