W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności?

30-09-2019

Marnowanie żywności to niestety powszechne zjawisko w naszych domach. Widać to szczególnie w okolicach świąt i uroczystości rodzinnych, w czasie których stoły aż uginają się od jedzenia. Często przeceniamy możliwości biesiadników, a w efekcie później zostaje sporo jedzenia.

W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności?

Marnowanie jedzenia nie wiąże się jedynie z większymi uroczystościami. To niestety problem na co dzień. Z drugiej strony nie od dziś wiadomo, że wiele osób na świecie głoduje i nie ma dostępu do świeżych produktów spożywczych ‒ i nie dzieje się to wyłącznie w krajach Trzeciego Świata. Co zatem możemy zrobić? Jak nie marnować żywności? Oto kilka wskazówek, które pozwolą ograniczyć wyrzucanie jedzenia, a także zaoszczędzić na zakupach spożywczych.

Marnowanie żywności – poważny problem współczesnego świata

Marnowanie jedzenia to realny i bardzo poważny problem. Analizując dane udostępniane przez Federację Polskich Banków Żywności w raporcie z 2018 r. (https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf), można dowiedzieć się, że rocznie na całym świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. W samej Unii Europejskiej jest to 88 milionów ton. Jednym z głównych powodów takiego stanu rzeczy jest to, że kupuje się za dużo jedzenia oraz w nieodpowiednich proporcjach, np. bardzo dużo produktów z krótkim terminem ważności. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że przy kupowaniu produktów spożywczych należy spojrzeć na to, jak oznaczony jest termin przydatności do spożycia. Może to być wskazane jako „należy spożyć do” oznaczający dokładną datę, do której należy produkt zjeść. Druga opcja to „należy spożyć przed”, który informuje o tym, do kiedy produkt zachowuje najwyższą jakość. Musi on jednak być przechowywany w odpowiedni sposób, np. w przypadku mrożonek musi być zachowany ciąg chłodniczy. 

Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności

Osobom, które wyrzucają dużo jedzenia, zaleca się przemyślane zakupy. Przede wszystkim należy chodzić do sklepów z wcześniej przygotowaną listą. Przed przystąpieniem do jej sporządzenia należy przejrzeć zawartość szafek oraz lodówki, co pozwoli określić, jakich produktów brakuje, a jakie mamy jeszcze w zapasie. Dobrze jest też zaplanować posiłki na kilka najbliższych dni, co w dużym stopniu ułatwi dokonanie właściwych zakupów.

Warto zwracać uwagę na daty ważności produktów, a także na ich wygląd ‒ szczególnie dotyczy to produktów w opakowaniach zbiorczych, np. owoców i warzyw. Gdy widać oznaki zepsucia na jednym owocu, nie warto sięgać po takie opakowanie.

Kolejną kwestią jest złe przechowywanie jedzenia w domu. Często popełniamy podstawowe błędy, które sprawiają, że jedzenie szybciej się psuje. Dlatego warto dowiedzieć się, co może być przechowywane w lodówce, a które produkty lepiej „czują się” poza nią. Co ważne, obecnie wiele lodówek ma różne strefy, które ułatwiają przechowywanie wybranych produktów spożywczych ‒ np. specjalne szuflady na warzywa. Warto więc dowiedzieć się, czy wybrana lodówka posiada takie funkcje. Pozwoli to na dłuższe zachowanie ich świeżości. Przy przechowywaniu jedzenia w lodówce, dobrze jest też zwrócić uwagę na to, aby bardzo aromatyczne potrawy dodatkowo zabezpieczać. Ma to na celu przedostawanie się ich zapachu na inne produkty przechowywane w lodówce, gdyż to również może wpływać na ich jakość.

Co robić z nadmiarem żywności?

W niektórych sytuacjach nie da się uniknąć zakupu nadmiernej ilości jedzenia czy przygotowania zbyt suto zastawionego stołu. Rodzi się więc pytanie – co zrobić z pozostałym jedzeniem? Jednym ze sposobów jest zamrożenie go i zjedzenie w późniejszym czasie. W przypadku dużej rodziny warto zainwestować w dobre i duże urządzenie (np. zamrażarki skrzyniowe), które będzie dodatkiem do chłodziarki użytkowanej na co dzień. Jedzenie można też zawekować czy zamarynować, a także przetworzyć na coś zupełnie nowego i pozwoli na dłuższe przechowywanie większej ilości jedzenia. Przykładowo, jeżeli zostanie dużo warzyw i mięsa z rosołu, można na ich bazie przygotować pyszny pasztet. Natomiast z owoców i warzyw można stworzyć pyszne soki, dżemy lub konfitury, które będą świetnym dodatkiem do śniadania.

Gdy po świętach czy dużej imprezie zostanie nam dużo jedzenia, warto zanieść je do organizacji zajmujących się przekazywaniem żywności osobom w potrzebie. Natomiast produkty nieprzetworzone, np. z krótkim terminem ważności, można dostarczyć do miejscowego oddziału Banku Żywności. Banki chętnie przyjmują także produkty, które mają bardzo długie terminy przydatności np. kasze, makarony czy przyprawy, które uznawane są za produkty niepsujące się. 

Propozycje zdjęć: https://stock.adobe.com/pl/images/zero-waste-shopping-kit-with-cotton-bags-and-glass-jars/235131621

lub

https://stock.adobe.com/pl/images/produce-in-single-use-plastic-bags-and-plastic-free-reusable-shopping-bags-on-a-wooden-surface-in-nature-zero-waste-lifestyle/217709492

lub

https://stock.adobe.com/pl/images/meal-in-eco-cotton-bags-glass-and-paper-packaging-on-table-in-the-kitchen-from-market-zero-waste-shopping-concept-ban-plastic-bread-nuts-sugar-buckwheat-pasta-beans/255318912