Winobranie po polsku, czyli rodzime wina. Których warto spróbować?

23-05-2019

Planujesz romantyczną randkę, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę w rodzinnym gronie i zastanawiasz się, po jakie wino sięgnąć? Zapewne w pierwszej chwili pomyślisz o sprawdzonych i znanych alkoholach z Francji, Włoch, Hiszpanii czy Portugalii, zupełnie zapominając o winach z Polski. Niesłusznie! Rodzime produkty są coraz lepsze i cieszą się coraz większym uznaniem, zarówno w kraju, jak i na świecie. Poznaj najlepsze polskie wina i dowiedz się, jak je przechowywać, aby cieszyć się pełnią aromatu.

Winobranie po polsku, czyli rodzime wina. Których warto spróbować?

Polskie winnice na światowym poziomie

Winnice znaleźć można w wielu zakątkach Polski, jednak zdecydowana ich większość położona jest na południu. Rodzime wina produkowane są ze szlachetnych gatunków winogron lub hybryd szczepów niemieckich i austriackich, odpornych na wymagające warunki klimatyczne (przymrozki, opady, krótkie lato).

Największym uznaniem wśród koneserów cieszą się polskie białe wina, produkowane z wyselekcjonowanych szczepów, takich jak vitis vinifera. Zachwycają one bogatym aromatem i mogą z powodzeniem konkurować z trunkami zagranicznymi.

Czerwone wina produkuje się przede wszystkim z hybryd, chociaż poszczególne winiarnie w naszym kraju oferują trunki z rondo, regent czy nawet pinot noir. Przy odrobinie wysiłku można znaleźć wśród nich produkty bardzo wysokiej klasy, jednak nie cieszą się one aż tak dużym uznaniem, jak polskie wina białe.

Najlepsze polskie wina – przegląd

Rodzime wina wciąż nie cieszą się takim uznaniem, na jaki zasługują. Pora to zmienić! Poniżej znajdziesz pięć propozycji, które raz na zawsze zmienią Twoje spojrzenie na polskie trunki.

  • Regent 2014 – czerwone wino wytrawne, pochodzące z jednej z najlepszych winnic w kraju – Wzgórza Trzebnickie, prowadzonej przez Rafała Wesołowskiego. Trunek wyróżnia się intensywnym, głębokim smakiem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owoców (wiśni, malin, czarnej porzeczki), palonej kawy i świeżo pieczonego chleba. Regent 2014 ma ciemną, purpurową barwę z granatowo-fioletowym połyskiem. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych.
  • Cuvée Jutrzenka 2015 – wytrawne wino czerwone o intensywnej, rubinowej barwie. Produkowane w Winnicy Saint Vincent, położnej w województwie lubuskim. Cuvée Jutrzenka zachwyca bogatym bukietem, w którym mieszają się smaki dojrzałych wiśni oraz czereśni, przełamane delikatną goryczką. Wino produkowane jest ze szczepów regent, rondo oraz pinot noir.
  • Cuvée – półwytrawne, białe wino, pochodzące z Winnicy Rzeczyca, położonej w pobliżu Kazimierza Dolnego. Trunek wyróżnia się lekkością, dzięki czemu świetnie sprawdza się podczas wiosennych i letnich spotkań. Kwiatowy bukiet z wyczuwalnym aromatem mięty sprawia, że Cuvée doskonale orzeźwia.
  • Anemone 2016 – białe, wytrawne wino o delikatnej, pistacjowej barwie. Trunek wywodzi się z Winnicy Skarpa Dobrska, położonej w niezwykle malowniczych okolicach Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Anemome produkowane jest ze szlachetnego szczepu johanniter, dojrzewającego na nasłonecznionej skarpie. Wino zachwyca lekkim, orzeźwiającym aromatem, z wyczuwalnymi nutami jabłka i brzoskwini. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ryb i owoców morza.
  • Solaris 2018 – białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Turnau, której współwłaścicielem jest znany muzyk, Grzegorz Turnau. W trunku wyczuć można lekki, owocowy bukiet, na który składają się nuty gruszki, brzoskwini czy grejpfruta. Solaris doskonale sprawdzi się jako dodatek do lekkich posiłków lub jako aperitif w ciepły, słoneczny dzień.

Ceny wymienionych win mieszczą się w granicy 50-70 złotych za butelkę. Ich cena związana jest z niewielkimi rozmiarami produkcji. W przeciętnej polskiej winnicy wytwarza się zaledwie 2-3 tysiące butelek wina rocznie, podczas gdy za granicą często są to setki tysięcy.

Gdzie spróbować polskich win?

Wiele winnic organizuje regularne degustacje, podczas których możesz skosztować wyselekcjonowanych trunków. Co ważne, podczas takich wydarzeń zwykle można zakupić wino taniej niż w sklepach internetowych czy stacjonarnych.

Ciekawą okazją do spróbowania rodzimych trunków jest coroczne Winobranie, czyli święto polskiego wina, odbywające się na początku września w Zielonej Górze. Wydarzenie to może być okazją do poznania krajowych winnic oraz spróbowania ich wyrobów. Winobraniu towarzyszą rozmaite atrakcje – koncerty, jarmark, spektakle teatralne i wydarzenia sportowe.

Polskie wina – jak wydobyć z nich pełnię aromatu? Odpowiednie przechowywanie i chłodziarki do

Wino to trunek, którym raczyć mogą się nie tylko koneserzy. Każdy może rozkoszować się bogatym aromatem polskich trunków i samodzielnie odnajdywać ukryte w nich nuty smakowe. Aby jednak wydobyć z win to, co najlepsze, należy przechowywać je w odpowiedni sposób – najlepiej sprawdzą się do tego chłodziarki do wina.

Przechowywanie wina w lodówce to niezbyt dobry pomysł. Zapachy jedzenia przenikają do trunku przez korek (nawet jeżeli butelka jest zamknięta), a proces dojrzewania wina jest zakłócony przez wahania temperatury (spowodowane częstym otwieraniem lodówki). Niekorzystny wpływ na smak wina mają także wibracje agregatora czy pionowe ustawianie butelek. Wszystkie te problemy możesz rozwiązać, decydując się na zakup chłodziarki do wina. Zapewnia ona optymalną temperaturę, wilgotność, czyste powietrze i przestrzeń, która pozwala trunkom dojrzewać we właściwy sposób.

Jakie chłodziarki do wina wybrać? W ofercie Amica znajdziesz niezawodne winiarki – do zabudowy oraz wolnostojące. Doskonale dopasują się one do przestrzeni w Twojej kuchni (nawet jeżeli dysponujesz niewielką ilością miejsca) i pozwolą Ci cieszyć się doskonałym aromatem win – zarówno polskich, jak i zagranicznych.