Suszenie grzybów w piekarniku – o czym warto pamiętać?

12-12-2019

Choć suszenie grzybów w piekarniku nie jest trudne, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim warto skorzystać z nowoczesnego sprzętu AGD, najlepiej o dużej pojemności. Dzięki temu wszystkie grzyby dokładnie się wysuszą, a przy tym zachowają swój wyjątkowy smak i aromat.

Suszenie grzybów w piekarniku – o czym warto pamiętać?

Grzyby to ważny składnik wielu potraw. Można z nich przygotować pyszny sos, pierogi czy zupę, a także dodać je do bigosu lub barszczu. Co ważne, poddanie grzybów procesowi suszenia przedłuża ich przydatność do spożycia. Można je wówczas przechowywać nawet przez 2 lata. Warto więc dowiedzieć się, jak wysuszyć grzyby w piekarniku, by móc cieszyć się ich walorami smakowymi nie tylko w sezonie grzybowym.

Suszenie grzybów w piekarniku – jak przygotować grzyby?

Zastanawiając się, jak suszyć grzyby w piekarniku, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie do tego procesu. Po grzybobraniu zbiory trzeba dokładnie oczyścić – najlepiej zrobić to przy użyciu lekko wilgotnej gąbki do mycia naczyń, a konkretnie jej szorstkiej strony. Jeżeli grzyby są bardzo brudne, można umyć je pod bieżącą wodą – wówczas jednak suszenie grzybów w piekarniku będzie trwać nieco dłużej. Na koniec kroi się większe grzyby – najlepiej na paski o grubości około 0,5 cm. Mniejsze okazy można suszyć w całości.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Po przygotowaniu grzybów należy przejść do właściwego suszenia. Choć można wykorzystać do tego celu specjalną suszarkę, kaloryfer lub promienie słoneczne, najpopularniejsze jest suszenie grzybów w piekarniku. Nadają się do tego urządzenia różnego typu – zarówno gazowe, jak i elektryczne (w tym piekarnik parowy).

Przy suszeniu grzybów w piekarniku pojawia się podstawowe pytanie: w jakiej temperaturze suszymy grzyby? Temperatura suszenia nie może być zbyt wysoka – optymalnie powinna wynosić około 50℃. Zaleca się suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem, ponieważ dzięki tej funkcji wysuszą się one równomiernie.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w piekarniku jest bardzo proste. Warto jednak pamiętać, że jeżeli grzybowe zbiory były wyjątkowo obfite, do suszenia grzybów przyda się pojemne urządzenie. Taki sprzęt oferuje firma Amica. Piekarniki z linii Q-type i X-type mają do 77 litrów pojemności, dzięki czemu podczas jednego użycia można wysuszyć bardzo dużą ilość grzybów. Przynosi to ogromną oszczędność czasu i energii elektrycznej, bo sama czynność z zasady jest – zazwyczaj trwa od 3 do nawet 7 godzin. Mając do dyspozycji pojemne urządzenie, nie trzeba jednak powtarzać tego procesu kilkakrotnie. Suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym firmy Amica pozwala na realną oszczędność pieniędzy. Sprzęt charakteryzuje się klasą energetyczną A+, która zapewnia mniejsze zużycie energii elektrycznej nawet przy długim czasie działania. Dzięki temu nawet kilkugodzinne suszenie grzybów nie wpłynie znacząco na wysokość rachunków za prąd.

Sam proces suszenia grzybów w piekarniku nie jest skomplikowany. Należy je równomiernie rozłożyć np. na ruszcie lub specjalnie do tego przystosowanej gęstej metalowej siatce. Najczęściej praktykowane jest suszenie grzybów w piekarniku na papierze do pieczenia, którym wystarczy wyłożyć blachę znajdującą się w urządzeniu i rozłożyć na nim grzyby. Podczas suszenia co jakiś czas warto uchylać drzwiczki sprzętu, a także przewracać plastry grzybów na drugą stronę, aby mogły się równomiernie wysuszyć. Co około pół godziny należy kontrolować stan grzybów. Jeżeli po naciśnięciu palcem zaczną się łamać, oznacza to, że są wysuszone. Wówczas trzeba wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić zawartość do wystygnięcia. Następnie przełożyć grzyby do szczelnego pojemnika.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty