Ustawienie sztućców – o czym warto pamiętać?

29-01-2020

Poprawne ustawienie sztućców może być wyjątkowo ważne podczas oficjalnych spotkań. Warto jednak o nie zadbać również podczas rodzinnych uroczystości, np. świątecznej kolacji. Właściwe nakryty stół nie tylko wygląda estetycznie, ale też pomaga gościom w spożywaniu serwowanych potraw.

Ustawienie sztućców – o czym warto pamiętać?

Uroczysty obiad czy kolacja to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu. Przygotowując takie przyjęcie, należy zadbać o nawet najmniejsze szczegóły tak, aby wszyscy goście mogli poczuć się komfortowo. Istotny jest nie tylko smak serwowanych potraw, ale również estetyka ich podania. Jej ważny element stanowi prawidłowe ustawienie sztućców.

Dlaczego odpowiednie ustawienie sztućców jest ważne?

Organizując wystawne przyjęcie lub rodzinną kolację, skupiamy się głównie na przygotowaniu pysznych potraw. Ułatwi to nowoczesny sprzęt AGD. Wśród urządzeń tego typu znajdują się m.in. innowacyjne piekarniki o dużej pojemności i szybkim czasie nagrzewania czy płyty indukcyjne, umożliwiające bezpieczne przygotowanie wielu dań jednocześnie. Warto podkreślić, że sprzęty z linii Q-type wyglądają estetycznie, dzięki czemu uroczyste spotkanie w gronie rodziny można urządzić również w kuchni.

Smaczne dania i ładny wystrój to jednak nie wszystko. Aby zrobić dobre wrażenie, warto też zadbać o odpowiednie nakrycie stołu. Przede wszystkim, świadczy ono o schludności i elegancji. Jest też wyrazem szacunku wobec przyjmowanych w domu osób. Poprawne ustawienie talerzy i sztućców na stole pomaga też  gościom w spożywaniu posiłków – dzięki niemu nie mają  wątpliwości, do czego służy konkretny nóż czy widelec. Korzysta na tym też sam gospodarz – zamiast ciągle donosić kolejne sztućce lub elementy zastawy, może skupić się na serwowaniu kolejnych dań, a resztę czasu wykorzystać na kontakty towarzyskie.

Prawidłowe ustawienie sztućców – o czym trzeba pamiętać?

Do ustawienia sztućców na stole warto się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy sprawdzić, czy łyżki, noże i widelce pochodzą z jednego kompletu – dzięki temu zostanie zachowana odpowiednia estetyka. Trzeba też pamiętać, aby dokładnie wypolerować wszystkie sztućce, np. przy pomocy bawełnianej ściereczki. Będą wtedy wyglądać elegancko i stylowo.

Ustawienie sztućców na stole według zasad savoir vivre’u

Jeżeli na obiad czy kolację podawana jest tylko jedna potrawa, poprawne ustawienie sztućców nie sprawia zbyt wielu trudności. Sprawy nieco się komplikują, gdy serwujemy kilka dań. W takim przypadku należy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

  1. Sztućce powinny być ułożone  po obu stronach talerza zgodnie z kolejnością ich używania. Najlepiej, aby dolna krawędź ich trzonków znajdowała się na tej samej wysokości, co dolny brzeg naczynia (za wyjątkiem noża do ryby, który należy ułożyć nieco wyżej).
  2. Po lewej stronie umieszcza się widelce. Jeśli serwuje się danie główne, rybę i przystawkę, najbliżej talerza powinien znajdować się widelec stołowy (do obiadu), obok niego widelec do ryby, a najbardziej po zewnętrznej widelec do zakąsek, który zostanie użyty jako pierwszy.
  3. Po prawej stronie kładzie się noże (skierowane ostrzem w lewo) oraz łyżkę. Najbliżej talerza, powinien znajdować się nóż do dania głównego.  Tuż obok niego należy umieścić nóż do ryby, a następnie łyżkę do zupy i nóż do przystawki.
  4. Sztućce deserowe należy ułożyć nad talerzem. Łyżeczka powinna leżeć nad widelczykiem i być skierowana trzonkiem w prawo, natomiast widelczyk trzonkiem w lewo.

Jak widać, ustawienie sztućców na stole wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina wprawy, by móc sprawnie układać je we właściwy sposób.

Sztućce – ustawienie po spożyciu posiłku

Podczas obiadu lub kolacji goście również powinni zwrócić na odpowiednie ustawienie sztućców – ułatwi to pracę gospodarzowi. Jeśli jeszcze nie skończyli jeść, powinni ułożyć je na talerzu w kształcie odwróconej litery V. W momencie, w którym wystarczająco się już posilili, mogą zasygnalizować to poprzez ustawienie sztućców równolegle do siebie tak, aby ich trzonki skierowane w dół wyznaczały godzinę piątą.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty