Winiarka – jaki sprzęt do przechowywania i chłodzenia wina wybrać?

30-09-2019

Dobre wino wymaga przechowywania w odpowiednich warunkach, by nie traciło swoich walorów smakowych. Każdy miłośnik wina stanie w końcu przed dylematem, czy przechowywać trunki w tradycyjnej lodówce, czy może kupić winiarkę. Wyjaśniamy, dlaczego warto rozważyć zakup takiego urządzenia.

Winiarka – jaki sprzęt do przechowywania i chłodzenia wina wybrać?

Winiarki coraz częściej pojawiają się w domowych kuchniach. Nie trzeba być koneserem, by wiedzieć, że tradycyjna lodówka czy otwarta półka w salonie nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania wina.

Dlaczego winiarka powinna się znaleźć w Twojej kuchni?

Eksperci twierdzą, że wino najlepiej przechowywać, kładąc butelki poziomo w chłodnej piwnicy bez dostępu światła. Może ono wtedy swobodnie dojrzewać, wydobywając pełnię smaku i aromatu. Dlatego koneserzy budują w piwnicach specjalne drewniane półki na najcenniejsze butelki ulubionego trunku. Nie każdy jednak ma do dyspozycji piwnicę. Czy wtedy pozostaje trzymanie wina w lodówce lub kuchennych szafkach? Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie winiarka – urządzenie, wewnątrz którego panują idealne warunki do przechowywania tego szlachetnego napoju. Winiarka ma przewagę nad lodówką z kilku względów – gwarantuje stałą temperaturę, odpowiednią wilgotność powietrza, brak wibracji powodowanych przez agregat i doskonałą wentylację. Nie znajdują się w niej inne produkty spożywcze, więc korek nie przechodzi zapachem psującym aromat napoju. Chłodziarka do wina umożliwia także przechowywanie większej liczby butelek i ich elegancką prezentację w kuchni lub salonie.

Winiarka do zabudowy – niezbędny element kuchennej aranżacji

Na etapie urządzania nowej kuchni warto wybrać miejsce, w którym będzie stała winiarka. Aby uzyskać spójną aranżację, najlepiej wybrać winiarkę do zabudowy. Urządzenie montuje się pomiędzy kuchennymi szafkami lub w słupku, podobnie jak piekarnik. Może także zostać wbudowane w kuchenną wyspę od strony kuchni bądź salonu. Praktyczna funkcja drzwi przestawnych pozwala na dopasowanie sposobu otwierania urządzenia do konkretnej aranżacji. Zależnie od potrzeb drzwi mogą otwierać się na lewo lub na prawo, gwarantując doskonałą ergonomię. Nie bez znaczenia jest rozmiar i pojemność winiarki – w sprzedaży dostępne są zarówno modele kompaktowe na maksymalnie 7 butelek, jak i większe, które pomieszczą 24 lub 34 butelki wina. Oprócz winiarek do zabudowy występują też urządzenia wolnostojące lub takie, które można zamontować zarówno w zabudowie, jak i ustawić osobno – w zależności od potrzeb. 

Przydatne funkcje winiarek. Które z nich gwarantują doskonały smak wina?

Szyba winiarki powinna być wyposażona w filtr UV, aby ograniczyć dopływ światła słonecznego, które mogłoby przyspieszyć dojrzewanie wina i wpłynąć negatywnie na jego walory smakowe. Istotne jest także zastosowanie oświetlenia LED, które nie nagrzewa się, dzięki czemu temperatura wewnątrz pozostaje niezmienna. Urządzenie wyposażone w wentylator oraz funkcję kontroli wilgotności pomoże zapobiegać rozwojowi bakterii i grzybów, a także takim sytuacjom jak wyschnięcie korka czy odklejenie się etykiety. Wino nie będzie się utleniać, lecz w spokoju dojrzeje, by w końcu znaleźć się na Twoim stole podczas kolacji z przyjaciółmi. Jak wiadomo, nie wszystkie wina przechowuje się w tej samej temperaturze. To dlatego powstały urządzenia wyposażone w dwie strefy, w których można utrzymywać różną temperaturę. Dzięki nim stworzysz idealne warunki do przechowywania wina białego, różowego i czerwonego. Temperaturę da się regulować elektronicznie, a czytelny wyświetlacz ułatwi to zadanie. Warto wybierać winiarki, w których zamontowano eleganckie drewniane półki – będą komponować się z aranżacją kuchni i podkreślać piękno butelek, a także zapobiegać występowaniu szkodliwych dla jakości wina wibracji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty