Klasyfikacja win
Najczęściej klasyfikowane ze względu na barwę i zawartość cukru. Występuje w trzech podstawowych kolorach: białym, czerwonym, różowym oraz czterech stopniach słodkości: słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Sympatycy wina dzielą je także na wino stołowe, regionalne i wino z apelacją. Odnalezienie „swojego” smaku wina wymaga degustacji i … jeszcze raz degustacji, ale to przecież czysta przyjemność!
Wino do obiadu
Wina białe są zwykle lżejsze, delikatniejsze od czerwonych i serwowane do łagodniejszych potraw np. ryb czy owoców morza. Wino czerwone lepiej komponuje się z mocnymi smakami takimi jak czerwone mięso. Jaka jest ogólna zasada doboru wina do posiłku? Łączy się smaki, które są podobne. Kwaśne wino serwuje się z kwaśnymi potrawami, słodkie wino z deserami (stąd kategoria win deserowych). Producenci win często oznaczają na etykietach, do jakich potraw ta butelka wina pasuje najlepiej.
Szczep szczepowi nierówny
Przy produkcji tego trunku, winiarze korzystają z siedmiu podstawowych szczepów. Warto je znać, aby dobrać takie które będzie najbardziej odpowiadało naszemu gustowi.
Najważniejsze odmiany jasnych winogron to:
- chardonnay – z tych winogron powstają zazwyczaj cięższe białe wina o egzotycznej nucie, które zawierają sporo alkoholu,
- sauvignon blanc – wykorzystywane do produkcji kwaskowych, owocowych i orzeźwiających win, które sprawdzają się jako aperitif,
- riesling – winogrona do produkcji kwaśnych win o mniejszej objętości alkoholu, często o lekkim kwiatowym aromacie.
Z kolei odmiany ciemnych winogron to:
- cabernet sauvignon – winogrona stosowane do produkcji win długo dojrzewających o charakterystycznym zapachu czarnych porzeczek,
- merlot – z tych winogron produkuje się wina mocniejsze i mniej kwaśne, ze szczepu merlot produkuje się jedno z najdroższych win na świecie,
- pinot noir – z tego szczepu powstaje zwykle szkarłatne lub ceglasto-czerwone wino, wykorzystywany do produkcji aromatycznych win o nutach czekoladowych,
- shiraz/syrah – kwaskowe winogrona służące do produkcji intensywnych, owocowych win o aromacie jeżyn i śliwek.
Domowa piwniczka
Najlepsze miejsce do przechowywania wina? Lekko wilgotne, zaciemnione pomieszczenie, w którym panuje temperatura od 10 °C do 15 °C . W domu niewielu z nas może sobie na taką piwniczkę pozwolić, ale … z pomocą przychodzą chłodziarki do win, które zapewniają odpowiednią temperaturę przechowywania w zależności od rodzaju wina.
Idealne temperatury do przechowywania wina to:
- białe musujące: 7-11 °C
- białe słodkie: 7-12 °C
- białe wytrawne: 8-14 °C
- czerwone musujące: 10-13 °C
- czerwone słodkie: 15-18 °C
- czerwone wytrawne: 12-18 °C
Winiarki gwarantują nie tylko stałą temperaturę przechowywania, ale też właściwą wilgotność. Wbudowany system wentylacji sprawia, że zapachy się nie przenikają, a czyste powietrze zapewnia właściwy smak wina. Półki wykonane z drewna w naturalnym kolorze to nie tylko elegancja, ale również niezakłócony proces dojrzewania wina – drewno niweluje wibracje, które szkodzą winu.
Jak zacząć swoją przygodę z winem? Przede wszystkim ze spokojem! Wino nie jest zarezerwowane tylko na specjalne okazje – świetnie sprawdzi się też do obiadu albo weekendowego deseru na świeżym powietrzu. Kieliszek dobrze schłodzonego wina może być świetnym uzupełnieniem posiłku, a jego degustacja prawdziwą przyjemnością!