Wyspa kuchenna – w jaki sposób ją urządzić, by była funkcjonalna?

12-12-2019

Wyspa kuchenna to element, który coraz częściej pojawia się w projektach aranżacji kuchni. Jest rozwiązaniem umożliwiającym optymalne wykorzystanie powierzchni tego pomieszczenia. Uwzględnienie jej przy projektowaniu wnętrza pozwala na stworzenie dodatkowego blatu roboczego.

Wyspa kuchenna – w jaki sposób ją urządzić, by była funkcjonalna?

Dobrze zaplanowane wyspy kuchenne wolnostojące umożliwiają też takie rozplanowanie urządzeń kuchennych, dzięki któremu pomieszczenie stanie się w pełni funkcjonalne. Jaki sprzęt AGD warto umieścić w wyspie? Co jeszcze należy wiedzieć na ten temat?

Jakie funkcje może pełnić wyspa kuchenna?

Na wyspę kuchenną decydują się przede wszystkim osoby, którym zależy na dodatkowej przestrzeni roboczej. Pod tym względem można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje wysp:

  • z wolnym blatem kuchennym,
  • z blatem i zlewozmywakiem,
  • z blatem, na którym umieszczona jest płyta grzejna.

Jeśli wyspa stoi w kuchni otwartej na salon lub jest częścią aneksu kuchennego, może stać się miejscem, gdzie spożywane są posiłki. Wyspa kuchenna ze stołem bywa również wyposażona w barek oraz półki, w których przechowuje się akcesoria potrzebne do podawania jedzenia. Można ją wyposażyć również w chłodziarkę do wina. Tego rodzaju rozwiązania chętnie wykorzystywane są przede wszystkim w nowoczesnych, minimalistycznych aranżacjach wnętrz. Wyspa kuchenna służąca za stół dobrze wygląda również w stylistyce skandynawskiej, prowansalskiej, a nawet w rustykalnej.

Gotowe wyspy kuchenne wykorzystywane wyłącznie jako stół lub blat roboczy mogą także być ruchome. Mobilna wyspa kuchenna jest wówczas przesuwana w zależności od potrzeb. W czasie przygotowywania potraw znajdować się będzie w części kuchennej. Natomiast podczas ich wydawania może zostać przesunięta do części jadalnej. Taki model wyspy często też pełni funkcję dodatkowego stolika w czasie większych uroczystości rodzinnych organizowanych w domu.

Wyspa kuchenna z blatem roboczym – jakie powinna mieć wymiary dla zapewnienia komfortu pracy?

Przy dobieraniu rozmiaru wyspy należy wziąć pod uwagę komfort pracy. Warto też pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości pomiędzy nią a ścianą oraz pozostałymi elementami wyposażenia kuchni. Pozwoli to na swobodne poruszanie się po pomieszczeniu. Zaleca się, by miała ok. 120 cm. Minimalny rozmiar wyspy z samym blatem to 60 × 60 cm. Tak mała wyspa doskonale sprawdzi się jako dodatkowy mobilny blat lub stolik. Jeśli jednak planujemy częściej przy niej pracować, powinniśmy wybrać odpowiednio większy rozmiar, np. 90 × 60 cm lub nawet 120 × 60 cm.

Wyspa kuchenna z płytą grzejną lub zlewozmywakiem – co jest ważne przy ich urządzaniu?

W przypadku wysp, które zostały wyposażone w płytę grzejną lub zlewozmywak, należy pamiętać, że będą zajmowały o wiele więcej miejsca w porównaniu do projektów z samym blatem roboczym. Muszą one bowiem uwzględniać szerokość i długość montowanych sprzętów. Minimalna szerokość w takim przypadku to ok. 80 cm. Zalecana długość natomiast wynosi ok. 120 cm, przy czym warto rozplanować położenie zlewu lub płyty grzejnej w taki sposób, aby z obu stron znajdowała się wolna przestrzeń blatu.

W obu przypadkach należy do wyspy podprowadzić stosowne media – wodę lub prąd i gaz. Trzeba też zwrócić uwagę na odpowiednie doświetlenie tego miejsca. Warto rozważyć zamontowanie okapu wyspowego nad płytą grzejną – będzie pochłaniał zapachy i odprowadzał parę wodną powstałą w czasie gotowania czy smażenia.

Pod zlewozmywakiem można wygospodarować szafkę, w której schowany będzie kosz na odpadki, a także przeznaczyć miejsce na środki i akcesoria do czyszczenia sprzętów kuchennych oraz mycia naczyń. Warto też rozważyć umieszczenie w wyspie zmywarki do naczyń. Z kolei w przypadku wyspy z płytą grzejną można zastanowić się nad montażem piekarnika pod zabudowę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty